17 nov. 2011

Cykla aldrig utan hjälm

Abus Hjälmar Hill Bill och Tec-Tical Pro

Varje dag skadas nära hundra cyklister i Sverige. De flesta av dem skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad. Några få krockar med bilar eller andra trafikanter.

Orsaken till att man kör omkull på cykel kan vara en sten på vägen, en grop i vägbanan eller något fel på cykeln. Och det kan hända vem som helst, när som helst. Därför ska du aldrig cykla utan hjälm. I samma ögonblick som ditt oskyddade huvud slår i marken är det för sent: du kan ha fått en hjärnskada som förändrar ditt liv för alltid.

Så kom ihåg hjälmen – för hjärnan kan inte gipsas!

Var en bra förebild

Om du använder hjälm är du också en bra förebild för dina och andras barn. För dem är det lag på att bära hjälm när de cyklar tills de fyller 15 år. Och det är svårt att förklara för dem varför ditt huvud skulle vara mindre ömtåligt än deras.

Barn och ungdomar som inte använder hjälm kan stoppas av polisen, men inte bötfällas. Personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

På Transportstyrelsens webbplats finns mer information om lagen om cykelhjälm för alla cyklister under 15 år.

Grönt spänne för mindre barn

Tänk på att barn upp till sju år bör ha hjälm med grönt spänne, så kallad barnhjälm. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna någonstans, och därför är en sådan hjälm säkrare för små barn. Läs mer om den här typen av hjälmar på sidan Barnhjälmar.

Prova hjälmen!

När du provar hjälm, tänk på det här:

 • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken!
 • Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
 • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
 • Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
 • Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer.
 • Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt!
 • Du ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan du bestämmer dig. Det är inget fel om den är snygg.

Tänk på att vi alla har någon som väntar på oss där hemma.

Källa:Trafiksäkerhet

3 kommentarer:

 1. Vurpade själv i söndags och skallen slog hårt i asfalten. Så jag kan bara hålla med dig..Nu hade jag ju hjälm, men om jag inte hade haft det... Hjälm på!

  Mvh
  Fritz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du hade hjälm när du slog skallen i asfalten. Jag har en arbetskamrat vurpade och slog skallen i asfalten utan Hjälm. Han bröt nacken och såg inte bra ut i skallen efter vurpan.... Hjälm på!

   Radera
 2. Jag vill inte att det skall finnas någon lag för hjälmtvång. För då kan antalet cyklister minska och största problemet nu är koldioxid.

  SvaraRadera