8 juni 2012

Cykelkärror för transport

Med en cykelkärra kan du lätt köra stora saker. Nästan allt får plats: Veckohandling, packning till ett scoutläger eller trumset i lådor till spelningen. Med tillräckligt låga växlar klarar man de flesta backar, och med rätt (vilket betyder högt) däcktryck blir rullmotståndet inte särskilt stort på plan mark.

En fördel med cykelkärra mot lådcykel är att man bara behöver köpa kärran för att få stor lastkapacitet. En annan sak är att du bara behöver ta med kärran dit den behövs, och sen kan fortsätta med bara cykeln.

Cykelkärror kan fästas antingen nära bakhjulets axel, eller på sadelstolpen. Vissa lätta kärror kan också fästas längst bak på en speciell pakethållare. Fördelen med sadelstolpe är att att kärran får en trevligt position att dra kärran för hand - vissa modeller har också stoppade handtag vid fästet. Nackdelar är att de kräver ledig plats på sadelstolpe (vilket inte alla cyklar har), blockerar pakethållaren (så att du exempelvis inte kan använda barnsits), påverkar styrningen mer genom större hävstångseffekt, och att de riskerar röra sig runt sadelstolpen. Fästen vid bakhjulet är stabilare, och passar nästan alla cyklar (inklusive liggcyklar).

Det finns ett antal olika cykelkärror varav de flesta än så länge har väldigt dåligt med återförsäljare i Sverige, men dom som finns är CyCargo, JULA Cykelkärra, MONARK Cykelkärra, Transportvagn Cavo, Extreme Transportvagn 16", BILTEMA Lastvagn, Hörby Bruk Cykelkärra Hobby, christiania bikes Cykelkärra, SURLY Bill the Trailer, Nordic Cab Cykelvagn, transport, CROOZER Cargo, Burley Nomad, Burley Flatbed, Burley Travoy, Radical Design Cyclone IV Trekking, BOB YAK, BOB IBEX, Topeak Journey Trailer and DryBagBike Trailer Extrawheel, Roland Carrie S, Roland Carrie M, Roland Jumbo och Hinterher.

Det finns även en Prislista på cykelkärror för transport

Dom övriga som än så länge inte säljs i Sverige är Carry Freedom Y-Frame, Bikes At Work Model 64A Bike Trailer, Avenir Cargo Trailer, Quik-Pak bicycle cargo trailer, Kamp-rite Midget TrailRat, Adventure Bike Trailers Cargo CT1, Aevon STD 100, Tout Terrain Mule, Maya Cycle Bicycle TrailerNashbar Cargo Trailer 2, Oxtail bicycle trailer OX 1, Aidoo, FlexiModal BicyLift och Weber Monoporter.

Här hittar du många länkar, så att du kan jämföra priser till fler av marknadens märken, distributörer och butiker.

Det jag skriver om olika cykelkärror är hämtat från deras hemsida.

Du kan även läsa Cykelvagnar för barn eller Prislista på cykelvagnar för barn 

CyCargo

CyCargo är en lösning på transporter med cykel, så väl på semestern som i det dagliga livet. Med CyCargo får du en utmärkt kombination av cykel- eller handdragen vagn. Den rymmer inte mindre än 125 liter, och kan lasta upp till 40 kg.

Med handtaget utfällt drar du lätt vagnen på de stora hjulen från butiken ända hem eller kopplar på den på din cykel. Med dragstången fullt uppfälld kan du med det lilla stödhjulets hjälp ställa vagnen utan att den lutar. Genom att snabbkopplingen på cykeln sitter vid bakhjulsnavet får du full tillgång till din pakethållare samtidigt som du har vagnen kopplad.

Svenska återförsljare: axmek.se

JULA Cykelkärra

Rymlig och robust cykelkärra med mönstrade gummihjul och reflexer på däck samt lång- och baksida. Plastbacken som utgör förvaringsutrymmet kan enkelt lyftas av från kärran. Hjul med metallfälgar och bilventil. Levereras med fäste för sadelstolpen. Mått förvaringsutrymme: L720xB430xH315 mm. Max belastning: 80 kg. Vikt: 15 kg. L1500xB750xH880 mm.

Svensk återförsljare: www.jula.se

MONARK Cykelkärra

NÄR INTE PAKETHÅLLAREN RÄCKER TILL är den här cykelkärran ett utmärkt komplement. Lasta allt från picknick-korgen till båtmotorn och dra iväg.

Svensk återförsljare: www.sportfritid.se, www.sport-fritid.nu, www.rbsportline.se, www.sportprodukter.net, www.bactive.se, www.valbocykelservice.se, www.cykelhuset.se

Transportvagn Cavo

Med ett enkelt grepp så byter du mellan draghandtag och cykelkopplingen. (draghandtaget köps separat). Mycket lätt att fälla ihop. Försedd med 20" hjul och snabbkoppling. Chassi i pulverlackade stålrör, aluminium fälgar/nav samt rostfria ekrar/nipplar. Mått invändigt 43x65cm, mått utvändigt 72x79cm, vikt ca 14kg. maxlast ca 45kg

Svensk återförsljare: www.norrkopings-cykel.se, www.roslinscykel.se, www.sportspec.se, www.erlan.net, www.fridhemscykel.se, www.jibo.se, www.cykelhuset.se, www.erlan.se

Extreme Transportvagn 16"

Hopfällbar transportkärra med 16" hjul. Låg infästning som ger stabil gång.

Svensk återförsljare: www.teamsportia.se, www.cykelhuset.se, www.cykelfritid.se, www.garage24.se

BILTEMA Lastvagn

Med dragstång för montering på cykelns bakre hjulbult. Max. last 25 kg. Max hastighet 16 km/h. OBS! Lastvagnen är inte avsedd för persontransport.

Svensk återförsljare: www.biltema.se

Hörby Bruk Cykelkärra Hobby

Paketkärra Hörby Bruk är en praktisk paketkärra med sargkant fram och på sidorna men öppen baktill. Paketkärran kan lastas till max 200 kg. Flaket är tillverkat av tryckimregnerat virke som är krom- och arsenikfritt. Paketkärra Hörby Bruk passar lika bra för profissionellt bruk som vid sommarstugan.

Svensk återförsljare: www.storeonnet.se, www.bygghemma.se, www.tellus.se

christiania bikes Cykelkärra

Tillval: regnskydd, lock och dra handtaget
Mått förvaringsutrymme: 88 x 48 x 35 cm
Total längd / bredd: 180 cm / 70 cm
Vikt: 17,5 kg
Lastkapacitet: Som vagn: 100 kg som trailern: max. maximala vikt 60kg.

Svensk återförsljare: westlingscyklar.se, jary.se, bikemasters.se

SURLY Bill the Trailer

Trailers är trevliga eftersom de kan tas bort när den inte används, men de flesta vagnar kan inte dra mycket vikt och de som inte lider några design nackdelar som är oförenligt med många typer av cyklar. Så vi utformat trailers avsedda att dra en hel del, för att vara lätta att använda, och som skulle arbeta med en cykel du redan har.

youtube.com - SURLY Trailer

Svensk återförsljare: cyclecomponents.com

Nordic Cab Cykelvagn, transport

Sugen på en mer aktiv livsstil? Vill du byta ut din andra bil till något som är bättre för miljön och hälsan? Nordic Cab är lösningen – miljövänlig och rolig, en bra investering!
Vagnen klarar en lastvikt på 50 kg. Överdraget finns i färgerna blå, röd och gul och ingår i cykelvagnspaketet. Överdraget fungerar även som förvaringssäck.

Svensk återförsljare: bracykelvagnar.se

CROOZER Cargo

Hjälp miljö genom att lämna bilen bakom. Den Croozer Cargo har gott om plats för matvaror, löpning rutinmässiga ärenden - som återvinning - eller dagligen communting. Plus, varför kör till din fritid, sport och sociala aktiviteter när du kan rida där med allt du behöver i ditt Croozer Cargo.
Levereras som standard med:

 • Cykel hitch arm med axeln monterad dragkrok och säkerhet flagga
 • Stålram med fast plastgolv
 • Enkel fällmekanism
 • Hand varukorg genom att byta montering läge draget armen
 • Avtagbar väderskydd

youtube.com - CROOZER Cargo

Svensk återförsljare: www.addnature.com, www.mohlins.se, bracykelvagnar.se, pedalogerna.com

Burley Nomad

Burleys Transportkärra för cykel.
Lätt, stabil och smidig konstruktion för långa eller korta cykelturer.

youtube.com - Burley Nomad

Svensk återförsljare: trollkarran.ebutik.se

Burley Flatbed

En robust transportkärra från amerikanska Burley som erbjuder mångsidiga lastmöjligheter tack vare sin öppna konstruktion. Praktisk för den som behöver lasta långa långa eller otympliga objekt.
Kärran är utrustad med 2 st justerbara spännband som kan användas för att säkra lasten.

youtube.com - Burley Flatbed

Svensk återförsljare: trollkarran.ebutik.se

Burley Travoy

Liknande modeller har vi sett tidigare, men ingen är som Travoy!
Den kan hängas på cykeln eller dras för hand. Hemligheten är det patenterade fästet på cykeln, vilket borgar för en säker färd.

youtube.com - Burley Travoy

Svensk återförsljare: trollkarran.ebutik.se, www.duells.se, stenstromscykel.jetshop.se, www.sportspec.se, www.hakma.se, www.henrikssonscykel.se

Radical Design Cyclone IV Trekking

Cyclone är en två-hjuling så det håller sig i balans och beteende cykeln påverkas inte. Du kan parkera din cykel med släpet fortfarande fäst under en paus utan att riskera att kapsejsa. Med dragstången ansluter till cykelns bakre nav är din cykel bakre fortfarande är tillgänglig för ett barn bärare eller bagage.

youtube.com - Radical Design Cyclone IV Trekking

Svensk återförsljare: www.nicebikes.se, www.veloform.se

BOB YAK

Yak trailer klarar av vikter ända upp till 32 kg. Du kan köra dina matvaror, tvätt, bildelar eller vad du vill! Fungerar också bra för cykelsemestrar på vägar, gör sig mindre bra i tuffare terräng.Vagnen klarar alla terränger där din cykel tar sig fram, från stora vägar till små stigar i skogen.
Yak 28" passar till cyklar med quickrelease och upp till 28" hjul samt 29" MTB.

youtube.com - BOB YAK

Svensk återförsljare: www.addnature.com, bracykelvagnar.se, www.mohlins.se, www.sportspec.se, pedalogerna.com

BOB IBEX

Med sin kraftiga, fullt ställbara dämpning och rejäla uppbyggnad kan cykelvagnen IBEX följa dig i nästan vilken terräng som helst. Modellen är populär bland långcyklare i hela världen.
Vagnen klarar alla terränger där din cykel tar sig fram, från stora vägar till små stigar i skogen.

youtube.com - BOB IBEX

Svensk återförsljare: www.addnature.com, bracykelvagnar.se, pedalogerna.com

Topeak Journey Trailer and DryBag

Denna moderna trailern och Drybag Combo är perfekt för en tur till marknaden eller en resa över en kontinent. Med en elegant TwinSpar ram hanterar lätt men ändå robust aluminium konstruktion är en turné last med förutsägbara och stabila vägegenskaper. SlideLock snabbkopplingar tillåter föraren att fästa eller ta bort släpet enkelt, eller med ett extra tillval montering, installera trailer på en andra cykel. En anpassad vattentätt Drybag passar säkert i vagnen och kan fungera som fristående bagage. Passar på cyklar med bakre dropout avstånd på 130 mm eller 135 mm med 26 ", 700C eller 29" hjul.

youtube.com - Topeak Journey Trailer and DryBag

Svensk återförsljare: www.garage24.se, stenstromscykel.jetshop.se

Bike Trailer Extrawheel

 • Det är den lättaste. Det väger endast 4,79 kilo med en standard hjul.
 • Det är säkert.
 • Det är det bästa när man åker off road. En stor hjul kommer att övervinna hinder lätt. Samma som din cykel.
 • Kompakta mått underlättar transport.
 • Det bär upp till 35 kilo.

youtube.com - Bike Trailer Extrawheel

Svensk återförsljare: www.veloform.se

Roland Carrie S

En sportig snabb vagn för resor och daglig användning.

Svensk återförsljare: Dalacykel

Roland Carrie M

Carrie M ger snabb och enkel omställning till de särskilda behoven hos användaren. Hänget består av en aluminium chassi struktur som kan installeras med några enkla steg som behövs Sideboards eller räcke. Den cykelkärra Carrie M har god hantering och manövrerbarhet och är lätt att köra på någon belastning. För den goda driften ger en modern chassi teknik och hög kvalitet hjul bärande

Svensk återförsljare: Dalacykel

Roland Jumbo

Mycket robust på en stabil kvadratiskt tvärsnitt. Kanterna är skyddade med aluminiumprofiler för lastning skydd och kantskydd. Alla hörn är dessutom förstärkta med hårda plast lock (LDPE).
Användning: Som transportörvagn hemma. Är en hållbar och flexibel transportör för alla typer av last. Idealisk för daglig användning. Därmed tunga flyttlådor kan transporteras samt inköp på helgen. Inom näringslivet är det avsiktligt används för interna transporter inom fabriken lokalerna.

youtube.com - Roland Jumbo

Svensk återförsljare: Dalacykel

Carry Freedom Y-Frame

En tuff plywoodskiva, skruvas fast på ett hållbart aluminium ram, klar med kvalitetskomponenter. Hjul & handtag sätts fast på bara några sekunder.

youtube.com - Carry Freedom Y-Frame

Återförsljare:

Bikes At Work Model 64A Bike Trailer

Denna trailer kan bära laster på upp till 136 kg. Den är tillverkad av rostfritt aluminium med en kraftig galvaniserat stål axel. Genom att ta bort ett avsnitt par ram du kan konvertera Model 64A till en modell 32A. Eller genom att köpa en add-on kit, kan du konvertera Model 64A släpvagnen till en modell 96A.

youtube.com - Bikes At Work Model 64A Bike Trailer

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Pashley Cycles EuroLoad Trailer

Plattformens område är utformat för att bära vilken som helst kombination av Euroboxar upp till en maximal dimension av 800 mm x 600 mm. Trailern har en lastkapacitet på 60 kg.

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Avenir Cargo Trailer

 • Verktygslös montering direkt ur lådan
 • 20 ° Quick Release hjul: easy-on/easy-off för bekväm transport
 • Nylontyg motstår tårar och skrubbsår
 • Regnskydd och två delar säkerheten flaggan ingår
 • Lastkapacitet: 35 kg

youtube.com - Avenir Cargo Trailer

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Quik-Pak bicycle cargo trailer

 • Lättaste och största fullstora last trailern
 • Belagd vattentätt lastrum
 • Snabbfästen hubbar och Radical Designs hitch
 • Påverkar inte hanteringen av cykeln
 • Lätt att hantera av cykeln
 • Designad för att användas!

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Kamp-rite Midget TrailRat

Består av en fullständig hand-svetsade och konstruerade aluminiumram. Genererar oöverträffad stabilitet och kontroll av trailern. Inre fodrad ryggsäck ingår, säkerhet flagga och ljus.

youtube.com - Kamp-rite Midget TrailRat

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Adventure Bike Trailers Cargo CT1

Expedition kapacitet och dag till dag praktisk. Den uppfällbara bottenbalk ram innebär enkel lagring och kommer med ett vattentätt tyg påse.

 • Vattentät tygväska har en enorm lagringskapacitet
 • Låg profil gängade däck fungerar på eller off-road
 • Reflektor och flaggan ingår för extra synlighet
 • Enkel montering systemet fungerar med alla cykel
 • Totala vikt är 8 kg komplett
 • Max last vikt 35 kg
 • 16 tum hjul

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Aevon STD 100

 • Aluminium legering 6061-T6 ram (System "Fit-och TIG-svetsade" för en mycket stark ram),
 • Luft / oljekrisen Spinner SUS-R, reglerbart lufttryck beroende på belastning,
 • Aluminium Swing arm monteras med 2 vattentäta industriella kullager,
 • Stark komposit Dragkrok, fast på sadlar rör utan verktyg,
 • Main fiberkabel arm & hjulet lätt tas bort för transport eller lagring,
 • Justerbar höjd,
 • Hög kvalité 16 "hjul (svart färg, standard mountainbike Novatec hub med 2 kullager, aluminium fälg med dubbla väggar, svart rostfritt stål ekrar),
 • Säkerhet kit: Reflexer, Orange flagga (i 2 delar), SKS Stänkskärm.
 • Vikt: ~ 7kg/15, £ 3,
 • Maximal bagage storlek: L700 x W400 x H600 mm (~ 100L),
 • Storlek monterad: ~ L1900 x W430 x H560 mm
 • Storlek diassembled: ~ L980 x W430 x H530 mm
 • Max last: 45kg/98lbs på vägen eller 35kg/75lbs Offroad.

youtube.com - Aevon STD 100

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Tout Terrain Mule

 • Single-hjul design möjliggör dynamiska rider kvaliteter med en last
 • Lätt: endast ca 5,8 kg utan cykelställ
 • Tyngdpunkt optimering av bagage för olika användningsområden modeller: lägre balanspunkt och minskad markfrigång för gatan användning, högre balanspunkt och markfrigång för off-road användning
 • 2 fjädring lägen: 120mm fjädringsväg för gatuanvändning, 160mm fjädringsväg för off-road användning
 • Flera tänkbara lastning alternativ: Omvänd väska och soft shell insida eller vattentät gods väska med ryggsäck funktion
 • Enkel och enkel hantering, kan lagras plant

youtube.com - Tout Terrain Mule

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Maya Cycle Bicycle Trailer

Maya Cycle trailer + 16 "hjul, reflektor ljus, Maya snabbkoppling, elastiska remmar, säkerhet flagga och Maya cykelväskan.

youtube.com - Maya Cycle Bicycle Trailer

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Nashbar Cargo Trailer 2

Nashbar Cargo Trailer 2 är tillverkad av krom stål och pulverlackerad yta är mycket tålig.
Flex-resistent plattformen gör det till ett enkelt redskap - nu kan du verkligen skära ner på bilresor.
Pulver-coat yta står upp för övergrepp och dåligt väder

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Oxtail bicycle trailer OX 1

 • Släpvagnsvikt: 6,5 kg
 • Rekommenderat max. Lastkapaciteten: 70 kg
 • Hjulbas: från 145 cm till 155 cm
 • Platt lastupptagande sektionen 50 cm lång x 35 cm bred
 • Övergripande storlek hopvikt: 77 cm x 40 cm x 66 cm (LBH)
 • Trailer hjul: 20 tums aluminium fälg, 48 talade, aluminiumfälgar hubb
 • Däckdimension: 20 X 1,95
 • Hitch: 6 cm hög, passar på Seatstem med diameter från 25 till 30 mm (kontakta oss för 30 mm +

youtube.com - Oxtail bicycle trailer OX 1

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Aidoo 

Aidoo har två modeller, ett där hjulen sitter bakom vagnen och ett där hjulen sitter närmare mitten för att man skall kunna lasta på mer vikt. De har även en låda där locket går att låsa, den har även lås på dragkroken till cykeln, det finns en del tillbehör som hydrauliska bromsar, fjädringar och elmotor.

Seitenläufer

Nachläufer

youtube.com - aidoo-tec

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Weber Monoporter

Endast ett hjul är extremt smal och kan inte falla över i trånga kurvorna , eftersom den bogserar hjulet med dubbla fästen.

stöds av kurvan. Sving armens fjädring med stål fjäderelement

skyddar lasten från chocken samtidigt som den har en mycket förbättrad väghållning.

youtube.com - Weber Monoporter

Återförsljare: Verkar inte ha några återförsäljare i Sverige idag.

Länkar relaterade till cykelkärror

Uppsala Cykelförening

Cykelkärror

Lunkens blogg

onelessvan.blogspot

Bikes and Trailers

Cykla med lastcykel

Skriv gärna någon kommentar:

14 kommentarer:

 1. BRA genomgång! Blev inspirerad och köpte en från Jula (just vad min budget tillät) men funderar på hur man monterar fästet på sadelstolpen, nån som vet?! Och apropå fästen på hjulaxeln, lär väl inte passa moderna cyklar med snabbkoppling till hjulen, eller? mvh Bob

  SvaraRadera
 2. Vet inget om Jula, men att montera fäste vid hjulaxeln om man har snabbkoppling är inga problem. Vi drar båda barnen med ett sådant navfäste. Vi har en Croozer som vi är mycket nöjda med. Rymmer två barn och två kassar mat utan problem. Rullar bra och kan packas ihop till ett platt paket. Enda nackdelen är att den är 90cm bred. Hade den varit ett par centimeter smalare hade vi kommit in genom fler dörrar med normalbredd.

  SvaraRadera
 3. En mycket bra översikt! Jag saknar en svensk cykelkärra som verkar mycket trevlig. CyCargo har bl.a. en fiffig dragstång. Mer information finns på www.axmek.se.

  SvaraRadera
 4. Helt super presentation av cykelkärror/vagnar, visste inte att det fanns så mycket att välja på! Perfekt för mig som planerar en längre cykeltur i år, tack! Maria

  SvaraRadera
 5. Kärran från Jula kommer med en "dragkrok" som monteras under sadeln. Kolla att den passar på din cykel - jag fick modifiera för att få på en av mina. Och, ja, dragkrokar finns även att köpa separat. De funkar OK, men kopplar av om cykeln tippas/välter - kan vara bra ur säkerhetssynpunkt, men störigt när man leder cykel+kärra och vinklar ner cykeln.

  Kärran är ok, men hjulnaven av usel kvalitet. Jag har hittat begagnade 16-tums-hjul (tror jag det är), som jag ska byta till. Frågan är dock om de passar på bredden.

  /marcus

  SvaraRadera
 6. helt fantastisk superfin kanonbra sammanställning!

  SvaraRadera
 7. Vilken bra genomgång, och inte bara denna de andra är av samma goda kvalitet och trevliga anslag!

  SvaraRadera
 8. Har en chariot som jag kopplade på min hjulaxel med snabbfäste, Crescent cykel, tyvärr höll inte fästet. Fick byta.

  SvaraRadera
 9. Jag har en kina-cykelkärra som man klämmer fast på ena sidan av nedre bakgaffeln (bet ej rätt namn). Tyvärr har jag ej plats på min nya cykel, tror det är skivbromsen som spökar. Finns det någon adapter man kan byta ut själva fästet till?

  SvaraRadera
 10. Someone necessarily lend a hand to make critically posts I would state.
  This is the first time I frequented your web page and up to now?
  I surprised with the analysis you made to make this particular
  submit extraordinary. Fantastic job!

  SvaraRadera
 11. Jag har en annan kärra från aidoo-tec.com som jag använder på mina cykelsemestrar. De jag gillar med den är att locket går att låsa, den har även lås på dragkroken till cykeln, det finns en del tillbehör som jag köpt till som hydrauliska bromsar och fjädringar. jag kunde inte lägga till någon bild här men det finns en del bilder på min instagram recumbent_trike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu har jag kompletterat listan med Aidoo.

   Radera
 12. Jag köpte min aidoo kärra på Liggcykelcenter i Umeå. Han sa att de kommer inte bli återförsäljare av kärrorna men jag fick köpa min kärra genom dem. Kärrorna är dyra men håller extremt bra kvalite

  SvaraRadera
 13. Jag har 4 st kärror Cycargo, Hörby Bruk, Mini-Maxi och Tout Terrain Mule.
  Köp inte kärror där man fäster den vid cykelns nav! Det går inte att svänga fullt ut åt höger - väldigt irriterande. Kommer därför sälja Cycargo, även om den på många sätt är genial, tyvärr.

  SvaraRadera