15 apr. 2013

Svenska Cykelmärken

Det finns nästan oändligt många cykeltillverkare ute i vida världen.

Jag kommer nu försöka att göra en genomgång av de svenska cykelmärkena. Men vilka är cykelmärken är svenska? De cykelmärken som monteras i Sverige och ägs av svenskar är självklart svenska. Men det fins även cykelmärken som ägs av sportmärken som Team Sportia, Stadium och Sportson. Också finns Cycleurope är en del av Grimaldi Group och är en av Europas ledande cykel företag. Är verkligen Puch (Cycleurope) svenskt? Tja, jag tog med såna cykelmärken också.

Nishiki

När man hör namnet Nishiki kanske man inte omedelbart tänker svensk design och småskaligt hantverk. Men när man får reda på att märket har sina rötter i Kobe i Japan och att historien om det svenska Nishiki började redan 1981 på företaget Kawamuras lastbrygga, för att sen skeppas till Sverige av ett litet importföretag på den svenska Västkusten, ja då förstår man lite bättre. Det var så historien om det svenska Nishiki började.

Sedan fick de rätten till varumärket själva och försöker att kombinera hantverkstraditioner, moderna material, nyskapande design och kompromisslös funktion i en liten verkstad på Hisingen i Göteborg. Där bygger de nu cyklar helt och hållet framtagna för våra svenska förhållanden som ska ge dig körglädje varje dag. I den lilla verkstad på Hisingen i Göteborg sätter de samman ca 32 cyklar om dagen.

Men nu så har Göteborgsbaserade cykeltillverkaren Nishiki köpts av danska cykeljätten HC Christiansen. Affären betyder i praktiken att både Nishiki och företaget Unicykel som äger varumärket blir danskt. Men all produktutveckling och design sker i fortfarande på Nishiki av före detta ägarna Linus Lindberg och Rickard Ölander samt nu har Tommy Lager fått vd-posten på Unicykel. Tommy Lager kommer från grossistföretaget Duelles.

A2J

A2J har bygger en superlätt ram med influenser, inspiration, teknik och kunskap från riktiga precisionsindustrier. Och den tillverkas i Sverige! A2J introducerade Rolo vid Eurobike 2012 helt komplett som vägde bara 4.7 kg med en ramvikt på 640 gram.

Allebike

År 2001 lades den första beställningen på en ram som fick märket ALLEBIKE. Ramen kom från en liten Italiensk ramtillverkare som på den tiden var ganska anonym. Mer energi lades på att få fram en lätt ram i bra material med goda åkegenskaper än ett flashigt utseende. Inför säsongen 2013 kommer de att producera 3 olika mtb modeller varav två 29 tums ramar; IPSUM 29 och MB29:er.

Svea

Svea är ett cykelmärke som fanns redan i slutet av 1800-talet i Sverige. Idag är det ett märke som utvecklas och designas i Göteborg av Titania Import AB. Tillverkningen sker i bland annat Tyskland och i Baltikum.

Kronan

Kronans historia började 1997 då tre studenter sålde Svenska Försvarsmaktens överskottslager av cyklar. När de sålt de 10 000 cyklar som fanns på lager köpte de loss originalritningarna till dem och började nyproducera. Cyklarna monterades initialt i Malmö (med alla komponenter från Asien), men sedan flyttades monteringen till Polen. Kronancykeln säljs direkt från företaget till privatpersoner samt som företagscyklar till företag och deras intressenter. En Kronancykel signalerar kvalitet med robust stålram och historian som Svensk militärcykel, men komponenterna håller inte riktigt den höga kvalitet som priset antyder.

REX

REX har sedan starten 1896 tillverkat cyklar, cykeltillbehör, motorcyklar och mopeder. Årets sortiment består av cyklar, cykeltillbehör och leksaker. Deras cyklar designas och utvecklas av REX. Komponenterna produceras av utvalda underleverantörer i Sverige, Tyskland, Japan och Taiwan. I december 2008 öppnades deras fabriksförsäljning på gamla anrika REX och här kan nu allmänheten handla deras produkter till grossistpriser.

I början av 2017 monterades Rex-skylten som har stått på taket till fabriken ner och i slutet av 2017 så gick REX i konkurs.

Skeppshult

Skepphultcykeln är ett gammalt småländskt påfund som en gång i tiden hette Smålands Original, efter en rättstvist om ursprungsnamnet Skogsstjärnan. Bolaget bildades 1911 av Albert Samuelsson. Skeppshult är känd för sin höga kvalitet och hållbarhet inom standardcyklar. 1998 fick Skeppshult modell Z utmärkelsen "Utmärkt Svensk Form", som enda cykel någonsin.

Stålhästen

Stålhästen är ett Svenskt cykelmärke grundat 2010. De erbjuder billiga cyklar med försäljning enbart på egen hemsida.

Pilen

Pilen Cykel AB är ett familjeföretag i Småland som byggt cyklar sedan 1998. Det har utvecklats från ett väldigt litet företag med 2 personer i produktionen till 6 personer. Pilen utvecklas och monteras helt och hållet i Sverige. 2011 lanserade de Pilen Sport och Pilen Special som ett komplement till vår Pilen Lyx.

Velove

Velove ett ungt Göteborgsbaserat företag som har en modell som är en lastcykel med fyra hjul och en elmotor. Den första cykeln som Velove säljer heter Armadillo. 2012 började Armadillo utvecklas och under tiden som den har utvecklats så har olika prototyper testats av Pling och DHL. Velove Bikes AB drivs av Johan Erlandsson.

Livelo

Livelo ett ungt Stockholmsbaserat företag som har en modell som är en lätt lastcykel med tre hjul och en elmotor. Ramen är tillverkad av aluminium, med rena linjer inspirerade av den snabba tävlingscyklar. Livelo drivs av Mats Porle som vill i första hand sälja den första omgången av cyklar direkt från deras butik i Stockholm.

Cykelfabriken

 

Simon Bouloussaa startade sitt företag 2009 genom att importera sex lastcyklar från Holland som han började sälja i en lokal på Södermalm. Men nu så har Cykelfabriken ett svenskt cykelmärke med specialisering på lådcyklar – bakfiets – cyklar, företagscyklar och handbyggda stadscyklar i holländsk tradition.

Cykelfabriken är ett Stockholmsbaserat företag som säljer unika handgjorda cyklar med hög kvalitet. Vill du skilja dig från resten? Är du trött på masstillverkning och vill ha en helt egen cykel? I så fall är det dags för en cykel skapad just för dig av Cykelfabriken.

Seaside Bike

Seaside Bike ett ungt Svenskt företag som har en modell som är en lastcykel med tre hjul och en elmotor. Dom säger att deras familjecyklar är byggda av komponenter från välkända tillverkare, utvalda med fokus på kvalitet, funktion, säkerhet och prestanda – och anpassade för vårt skandinaviska klimat med det medföljande regnkapellet av panoramamodell.

Standard Highwheels

  

120 år efter höghjulingarnas storhetstid har Per Olof Kippel i Tomelilla startat världens antagligen enda serietillverkning av höghjulingar. Standard Highwheels grundades 2013 och har fram till 2016 tillverkat höghjulingar i små serier.

2016 så invigdes en ny ”fabrik” och investeringen i material, komponenter, maskiner och verktyg möjliggör en effektiv och högkvalitativ produktion.

Kringla

 

Kringla är ett svenskt cykelföretag som startades 2012. Sedan dess har Kringla sålts till glada cyklister runt om i hela Europa. Kringla är hopfällbar, för att ge dig full frihet att resa dit du vill. Du kan bekvämt rulla fram nedför gatan, eller ta med din Kringla på bussen, tåget eller i bilen.

Memil

 

Memil lanserade sina första cyklar 2016. De har nu skapat ett så brett kontaktnät att de inför 2017 kan erbjuda cyklar med bara egna komponenter, de strävar efter att man ska kunna få en cykel och utrustning som är anpassad efter de behov man har utan att tumma på kvalité eller service.

Small Change

Small Change är Malmös nya cykelmärke. Small Change tillverka stilfulla, unika handbyggda cyklar. Där varje exemplar byggs i samrådan med kunden med stora variationsmöjligheter av komponenter. Som en del av den unika prägeln är alla ramar lackerade på olika sätt, ingen cykel är den andra lik.

Marvil

Jaguarverken AB har sitt egna cykelmärken, Marvil som är anpassat för den skandinaviska marknaden. Här hittar man barncyklar, standardcyklar och sportcyklar som täcker vardagens alla behov. Märket försöker att stå för "mycket cykel för pengarna".

Sjösala

Team Sportia har ett eget cykelmärken som de centralt arbetar fram både när det kommer till design och tillverkning, Sjösala.

Kungs

Kungs är ett cykelmärke som Team Sportia fick när de köpte upp Sportex.

Apollo

Sportson har sitt egna cykelmärken, Apollo. Cykelmärken kommer och går men vissa märken försvinner aldrig ur folks medvetande. Apollo började tillverkas i Värnamo, Småland 1934 och var en eftertraktad cykel under andra världskriget och en bra bit in på 80-talet. Det är därför med glädje och stolthet som Sportson har tagit över produktionen av Apollo.  

Occano

Stadium har sitt egna cykelmärken, Occano. De är helt involverade i både design och materialval såväl som komponent val. Med andra ord så är det vi som står för både design och produktutveckling. Cyklarna produceras idag i fjärran östern på fabriker som idag jobbar med flera andra stora varumärken. Vi har valt producenter som lever upp till den nivå som vi kräver vad det gäller Miljö och CSR samt kan leverera så hög kvalitet och funktion som vi kräver.

Aspenäs

Intersport har sitt egna cykelmärke, Aspenäs. Aspenäs startades 2014 och är deras lite billigare och enklare "egna" varumärke.

Kärnan

Roslins Cykel äger och förvaltar varumärket Kärnan, men självklart tillverkas dom inte i Sverige. Dom tillverkas i Taiwan/Kina/Australien.

Skanstull

Kefabikes är en svensk leverantör som designar och sätter specarna men den produceras utomlands.

DeGaVi

 

Dezsö Veszpemi, landslagscyklist i Ungern som år 1988 bestämde sig för att flytta till Sverige. Han fortsatte med cyklingen i Sverige som tränare. Flera av dem han tränade vann SM-guld. Sonen Gabor Veszpremi fortsatte i pappas cykelspår och vann Ungdoms-SM två gånger i rad innan han blev proffs. Efter proffskarriären bestämde sig Gabor för att tillsammans med pappa Dezsö bygga cyklar. Det lade grunden till DeGaVi som startades i Kristianstad år 2002. Idag har DeGaVi ett sortiment inom det egna märket som går från standardcyklar till avancerade racercyklar.

Chappelli

Chappelli och dess cyklar bär spår ända från 1960, då Roberto Chappelli, professionell cyklist och ingenjör, designade och för hand tillverkade sina egna cyklar för att vara med i uttagningarna till Tour de France. Fem decennier senare drivs Chappelli Cycles av Robertos son Pablo i Sydney som designar cyklarna. I Sverige finns Chappelli AB sedan 2011 och företaget drivs av Christian Bruun, som snabbt fastnade för Pablos känsla för design. Chappelli tillverkas i en fabrik i Kina med delar från Taiwan och Kina.

BikeID

BikeID är ett ungt Stockholmsbaserat företag med ett stort intresse för cyklar och kulturen runt de. BikeID har tagit fram egna cykelmodeller som du själv kan skräddarsy genom att välja olika färg på olika komponenter; t.ex. ram, däck osv. Cyklarna hittar man numera både online och i butik.

ATR - And the revolution

ATR - And the revolution är ett Stockholmsbaserat företag som säljer cyklar företaget själv har utvecklat och designat. Kunden får själv plocka ihop personligt utformad cykel i affären med hjälp av en expert. ATR säljer även Easy Road som är en lätt elcykel.

 Mustang

Det var Carl Liljeberg en gång som startade Trelleborgs Velocipedfabrik 1923. Carl Liljeberg fokuserade på att bygga cyklar till folket av hög kvalitet till ett bra pris. Den första cykelmodellen kallades TV och såldes främst i deras egen cykelaffär i staden. Den första cykeln med namnet Mustang lanserades 1947 och kom att göra succé hos svenska folket. I dess spår följde även många framgångsrika årtionden av mopedtillverkning. Men inget är beständigt i vår värld. 1989 såldes fabriken till den danska cykelfabriken Smith & Co (SCO).

I dag tillverkas Mustangcykeln av ett flertal leverantörer och säljs bland annat via Mustang AB:s webbutiken. Mats Nilstoft är vd på Mustang AB som ett litet bolag med bara två–tre anställda och hyr alla tjänster för webbutiken, allt från lagring av information till order, betalning och lagersaldo. Lösningen rapporterar också löpande hur lagernivån ser ut, så att de kan ringa fabriken när en produkt börjar ta slut. Mustang AB ingår i Sundets företagsgrupp.

EcoRide

Ecoride var bland de första företagen att satsa på elcyklar i Sverige när våra första prototyper rullande in i Sverige 2006. Deras elcyklars komponenter produceras i Japan och Taiwan medan slutmonteringen av elcyklarna sker i Kina. Hittar bland annat originaldelar från Shimano, Zoom och Tektro på våra elcyklar.

Ecorides elcyklar är byggda i sverige av MyEco eller i Tjeckien av en av oss certifierad tillverkare.

Walleräng

Bröderna Martin och Christian Walleräng som står bakom företaget EcoRide startade även Walleräng 2015 som gör elcyklar. Med sin nordiska design och japansk teknologi är den skapad för vardagliga ändamål och stor med moduleringsalternativ. Ramen till Walleräng är tillverkad i asien för att sedan färdigställas i Göteborg innan den går ut till butikerna.

Lifebike

Lifebike utvecklades av ett dotterbolag till TV4 i samarbete med ett flertal partners och målet var att skapa Sveriges starkaste varumärke för elcyklar. För att uppnå detta genomfördes riksomfattande. Lifebike är idag Sveriges mest kända elcykelvarumärke och ägs av företaget MiPeCorp AB som har många års erfarenhet av elcyklar och säljer cyklar i flera länder i Europa. Lifebike designas i Sverige och de använder endast komponenter från kända leverantörer.

Cycleurope är en del av Grimaldi Group och är en av Europas ledande cykel företag

Cycleurope har distribution och försäljning i mer än 50 länder runt om i världen med sin huvudsakliga marknad i Europa. Cycleurope har välkända varumärken såsom: Bianchi, Crescent, DBS, Everton, Gitane, Kildemoes, Legnano, Micmo, Monark, Puch och Spectra privata lösningar Label, licensiering och konceptbutiker är också en del av Cycleurope affärsidé. Under namnet Velo & Oxygen och tillsammans med Cycleurope många återförsäljare har en konceptbutik avtal utvecklats. Velo & Syre finns i mer än 700 butiker runt om i Frankrike. Cycleurope har ett exklusivt licensavtal med Renault varumärke. Spectra är Cycleurope varumärke för delar och tillbehör. Cycleurope har fem produktionsanläggningar i fyra länder: Danmark, Frankrike, Italien och Sverige. Cycleurope huvudkontor ligger i Stockholm och Varberg, Sverige

Bianchi (Cycleurope)

En fabrik vars historia går tillbaka till 1885, flätar samman med utvecklingen av den gamla "velociped", sedan en stadig och obeveklig utveckling och en lång rad triumfer i de mest prestigefyllda tävlingarna (mer än tusen framgångar, däribland sex världens titlar) som gjorde Bianchi ett varumärke känd världen över, sätta ihop kvalitet och kör perfektion.

Bianchi har sedan varit engagerad med professionell cykling, eftersom det kändes att dess cyklar ska matcha teknik och kvalitet och även framgång i väg tävlingar. köptes 1997 av Cycleurope

Bianchi ägs av Cycleurope som är en del av Grimaldi Industri. Cycleurope är en konsolidering av flera företag och består av väletablerade lokala och starka cykel varumärken.

Crescent (Cycleurope)

Crescent började genom att aktiebolaget Amerikansk Cycle Import, Eli Pettersson & August Lindblad i Stockholm importera Crescent från USA. Men sedan 1908 så är Crescent ett klassiskt svensk cykelmärke som förutom cyklar har marknadsfört en mängd produkter genom åren. Bland annat har de gjort element, radioapparater, motorcyklar, gräsklippare och jordfräsar. Nyligen har de börjat tillverka barnvagnar och andra barngrejer också, de började med detta 2007. Dock förknippas de mest med cyklar än idag. Ett av Crescents flaggskepp på cykelsidan är Världsmästarcykeln. Crescents cyklar håller hög kvalitet och ligger i det övre prissegmentet för standardcyklar. De flesta modeller lämpar sig alldeles utmärkt för att cykla på varje dag.

DBS (Cycleurope)

DBS står för Den Beste Sykkel och är naturligtvis ett Norskt påfund. DBS grundades 1892 i Norge av en Norrman vid namn Jonas Øglænd. Till en början sålde de cyklar från den Amerikanska tillverkaren The World, som marknadsfördes i Norge som bland annat Viking och Fram. DBS eller Den Beste Sykkel var ett namnförslag en från en liten pojke på 1930-talet som anammades. DBS är på många sätt likt Crescent och Monark i sitt ursprung och sin historia. Idag ingår även de i Cycleurope, och cykelsortimentet liknar Crescents och Monarks. Kvalitetscyklar till relativt höga priser. köptes 1989 av Monark och 1996 av Cycleurope.

Definitive (Cycleurope)

Definitive är ett varumärke som skapats av Cycleurope 2006. Det syftade till att vara slutet med kopplingen till Gitane. Utmaningen var att skapa ett varumärke med sin verkliga plats på marknaden och ge Slutgiltigt en riktig uttrycksfull potential. Idag har Definitive en rättmätiga plats på marknaden och en potential för att uttrycka en stark identitet. Sortimentet är engagerade och långvarig. Definitive cyklas idag av professionella cyklister.

Everton (Cycleurope)

1935 grundade Rasmus Peter Egedesø hans företag, RP Egedesø i Odense. Han hade precis avslutat en kommersiell utbildning och började tillverka reservdelar och komponenter för cyklar.

I början av 1950-talet behövs ett namn hittas på för cyklarna. På den tiden var cykelmarknaden domineras av många tyska cykelnamn och sedan "tysk" var inte särskilt populär efter kriget, var ett engelsk namn att föredra - ett engelskt namn som var lätt att uttala på danska. Valet var Everton, uppkallad efter den populära brittiska fotbollsklubb, Everton FC.

Den 1 januari 1995 Everton namnet såldes till konkurrenter Smith & Co i Odense, som också ägde SCO - En annan gammal och välkända danska cykel varumärke. Produktionen av Everton cyklar ägde rum på det nya bolaget. Men detta varade endast en kort tid, sedan Børge Kildemoes s cykelfabriken tog över alla varumärken den 1 augusti 1997 och flyttade all produktion till sin fabrik i Nørre Lyndelse, i mitten av Fyn, där de tillverkas idag.

Everton ägs av Cycleurope som är en del av Grimaldi Industri. Cycleurope är en konsolidering av flera företag och består av väletablerade lokala och starka cykel varumärken.

Gitane (Cycleurope)

Gitane är ett franskt cykelmärke. Det grundades 1925 av Marcel Brunelière. Han reste runt så mycket att hans fru började kalla honom zigenare, och han uppkallade sitt cykelmärke efter smeknamnet. Cyklister som Jacques Anquetil (1963-1965), Lucien van Impe (1974-1976), Bernard Hinault (1975-1983), Laurent Fignon (1982-1988) och Greg LeMond (1981-1984) har cyklat på dessa cyklar. Det har tillsammans tagit 11 Tour de France-segrar och är det mest segerrika cykelmärket genom tiderna i Tour de France.

Gitane ägs av Cycleurope som är en del av Grimaldi Industri. Cycleurope är en konsolidering av flera företag och består av väletablerade lokala och starka cykel varumärken.

Kildemoes (Cycleurope)

Runt andra världskriget började Børge Kildemoes tillverkar cyklar i källaren i sitt hus. Detta uppgick till 5-6 cyklar per dag. Verksamheten växte snabbt, den unga entreprenören lyckats starta en riktig cykel fabrik.

Cyklar såldes under namnet BKC - Børge Kildemoes Cykler och fabriken växte till att bli en av Danmarks största cykel fabriker.

Sonen Niels Erik Kildemoes ändrade namnet till Kildemoes och företaget startade sin egen säljorganisation. Syftet var att skapa Kildemoes som varumärke genom marknadsföring på TV.

Kildemoes ägs av Cycleurope som är en del av Grimaldi Industri. Cycleurope är en konsolidering av flera företag och består av väletablerade lokala och starka cykel varumärken.

King (Cycleurope)

King är ett gammalt Svenskt cykelmärke som i dag ägs av cycleurope, det är en bra brukscykel i basic utförande.

Monark Exercise (Cycleurope)

Monark Exercise f.d. Krooncykeln, tillverkar test- och träningscyklar samt transport- och specialcyklar (tandem, post, paket, trehjulingar mm). 1954 konstruerade flygläkaren Wilhelm von Döbeln, instrumentmakaren Harry Hagelin och professor P-O Åstrand Monarks första ergometercykel. En cykel som var långt före sin tid och fortfarande används som referens.

Monark (Cycleurope)

Monark har sitt ursprung i Varberg 1908 och är än idag baserade i Varberg där man tillverkar sina cyklar. De har samma ägare som Crescent, nämligen Cycleurope som också bland annat äger Italienska Bianchi. Monark är på många sätt likt Crescent, med liknande utbud i samma prisklass. Båda cykelmärkena uppstod i Sverige runt sekelskiftet och de båda bolagen slogs ihop 1960 och kom senare att heta Crescent Monark AB. 

Peugeot (Cycleurope)

 

Peugeot cyklar är tillbaka på marknaden genom ett exklusivt avtal mellan Peugeot och Cycleurope AB

Puch (Cycleurope)

Johann Puch (1862-1914) började tillverka cyklar i 1889 i en liten verkstad på Strauchergasse 18a i Graz, Österrike. Han var passionerad, om inte besatt, om hårt arbete och superb hantverk, och han grundade den första Steiermark Bicycle Company 1899.

Johann Puch hade en fantastisk känsla för innovation, en passion för fina hantverk och en märklig talang för att använda de bästa tekniker, hantverkare och maskiner. Det dröjde inte länge innan hans företag hade blivit en lysande framgång.

Kvalitet och innovation inom design och teknik - de traditionella kännetecknen för PUCH varumärke - fortsätta att vara våra prioriteringar, även i 2005. Precis som i företagets tidiga dagar, har 2005 PUCH kollektionen innovativa, nya cyklar och exklusiv design tillsammans traditionella modeller. City Bikes, vandring cyklar och cyklar fitness ingår alla i området. 2005 återlanserades Puch som cykelmärke av Cycleurope.

Puch ägs av Cycleurope som är en del av Grimaldi Industri. Cycleurope är en konsolidering av flera företag och består av väletablerade lokala och starka cykel varumärken.

Saknar ni några cykelmärken? kom gärna med en kommentar så skall jag öka på listan.

44 kommentarer:

 1. Tack för underbar genomgång! Precis vad jag letade efter.

  SvaraRadera
 2. Trevlig genomgång. Dock är du lite väl snäll mot "Kronan". Inte bara håller de inte den höga kvalité som priset antyder. "Kronan" är skräp med delar som inte ens går att byta ut då dimensionerna inte stämmer med vad som är brukligt här.
  Bör undvikas.

  SvaraRadera
 3. Cycleurope lade 2011 ner sin produktion i Danmark. Hälften av produktionen flyttade till Sverige och andra häften till Kina.

  SvaraRadera
 4. När kommer en uppdatering med TREK cyklar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trek är ett amerikanskt märke, knappast svenskt....

   Radera
 5. Skulle gärna vilja veta mer om Aspenäs cyklar, har hört att det är ett kvalitets märke men hittar ingen info.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar inte mycket om Aspenäs, men det är ju Intersport egna cykelmärke.

   Radera
 6. Undrar vad är en Viking cykel för märke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett brittiskt cykelmärke som heter Viking Cycles som startades i Wolverhampton 1908 http://viking-bikes.com/about

   Radera
  2. Viking är ett finskt cykelmärke och heter egentligen Tunturi. Det ägs av Accell Group och cyklarna tillverkas i Ungern. Cykelringen som säljer cyklarna i Sverige har döpt om dem för den svenska marknaden.

   Radera
 7. Nu kan du komplettera med en lastcykel, Livelo, och inom kort en till, Velove Armadillo. Cykelfabriken vill nog vara med också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sidan är uppdaterad, jag skall nog ta med Velove Armadillo snart också.

   Radera
  2. Fint! Och så har vi nu även Walleräng, prisvinnande exklusiv elcykel byggd i Göteborg.

   Radera
 8. Platsar inte DeGaVi på listan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu har jag kompletterat listan med DeGaVi.

   Radera
 9. Vart kan man hitta pushen på första sidan av länken?

  SvaraRadera
 10. Crescent var ursprungligen ett amerikanskt märke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. Jag har ändrat i texten

   Radera
 11. Otroligt fint jobb du har gjort. Mäkta imponerande!
  Och en fantastisk uppslagsbok för oss som är i köptankar.
  Hade du med Cannondale?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cannondale är nog amerikanskt http://sv.sportsfitness.win/Rekreation/Road-Cykling/1012025703.html

   Radera
 12. Det här borde även ligga på wikipedia då jag tror att många letat efter den här listan inklusive jag själv! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 13. Varför finns inte märket Kringla med i er presentation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu har jag kompletterat listan med Kringla

   Radera
 14. Ska ev köpa en beg rosa damcykel som heter Jaguar, har du fakta om den? Är den från Jaguarverken?
  Jag har en bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Jaguar är inte Jaguarverken. Jaguar produceras i Tyskland http://www.cykelbutikken.eu/category/jaguar-dame-cykler-br-277/

   Radera
 15. Hej!
  Köpte en gammal cykel av märket BKC, är detta ett svenskt cykelmärke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kildemoes tillhör Cycleurope som är en del av Grimaldi Group

   Radera
 16. Hejsan!
  Du ska ha stort tack för sammanställningen här.

  SvaraRadera
 17. Det var en rolig och intressant lista du sammanställt! Tack. Min egen cykel, Regent som jag köpte 1974 saknas. Den används till arbetspendling varje dag året om. Förut var det Welander & Josephson som hade agenturen men mer vet jag inte. Har du någon vetskap om historia eller tillverkning skulle det vara kul. Stort tack för din lista!

  SvaraRadera
 18. Sent 1980 tals cykel. Syntes början av 1990 talet. Tack för Ert arbete med Svenska-Cykelmärken https://www.facebook.com/peter.olsson.9235/videos/vb.100001203121796/1391849644198460/?type=3 SVT Hässleholm BT
  https://www.facebook.com/peter.olsson.9235/videos/vb.100001203121796/952354518147977/?type=3 ABC Sthlm BT
  https://www.facebook.com/peter.olsson.9235/videos/vb.100001203121796/952266824823413/?type=3 TV STOCKHOLM BT
  https://www.facebook.com/peter.olsson.9235/videos/vb.100001203121796/952177644832331/?type=3 Monark Crescent BT
  https://www.facebook.com/peter.olsson.9235/videos/vb.100001203121796/952173781499384/?type=3 Cykelbarnen och vingen BT

  Hälsning från Peter email peter.olzon@spray.se

  SvaraRadera
 19. Hej!
  ATR - And the revolution, på Åsögatan, förtjänar nog också en plats på listan!
  /.Mårten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu har jag kompletterat listan med ATR - And the revolution.

   Radera
 20. Jag skulle gärna vilja veta vad Velocity cykel är för något ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Velo City är en serier utvecklad av White bikes och White bikes lanserades hos XXL år 2010.

   Från White bikes hemsida: ”Alla White-cyklar designas i Skandinavien, av formgivare och produktutvecklare med hög fackkunskap och många års erfarenhet från internationella cykelmärken. Målet är tydligt: att skapa kompromisslöst sammansatta cyklar som tar dig dit du vill. Oavsett om det är en plats, bättre fysik eller till ”utrustningshimlen”. Samtidigt ska du vara säker på att du har gjort en mycket bra affär.”

   XXL är en sporthandelskedja som börsintroducerades på Oslobörsen under 2014 och har expanderat snabbt i hela Norden. http://whitebikes.se/om-oss/

   Radera
 21. Är Vega svensk? Vem är tillverkaren i så fall o är den kvalitativ?
  Hittar noll info på nätet.

  SvaraRadera
 22. Saknar lite information om Skanstull.Köpte en Skanstull Linden hybridcykel som känns jätte bra, och som var byggt med fina kvalitetsdelar och till ett bra pris. Köptes på Team Sportia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu har jag kompletterat listan. Tydligen är Skanstull ett märke från Kefabikes som är en svensk leverantör som designar och sätter specarna men den produceras utomlands.

   Radera
 23. Sandnäs som bl.a. säljs på Onlinecykel.se - är det en svensk cykel? Är den bra?

  SvaraRadera
 24. Intressant sammanställning. Men lite tveksamt att kalla kina-tillverkat för svenskt. Kringla är ett svenskt cykelföretag men cykeln görs i Shanghai i Kina, om inte de som Ecoride flyttat tillverkningen till Europa, men Ecoride är fortfarande inte en svensk cykel heller. Trött på att tillverkare som lejer ut tillverkning till Asien med en stor stämpel a la "svensk design" försöker dupera kunder till att produkten skulle vara svensk.

  Sen undrar jag över varifrån cykeln Royal kom, hade en på 1980-talet.

  SvaraRadera
 25. Tack för det enorma arbete du delar med dig av! Det var mkt upplysande.

  SvaraRadera
 26. Tack för info om cyklar. Är Skandic utländskt eller svenskt?

  SvaraRadera
 27. Mycket intressant lista. Min morfar köpte enligt det han antecknat i sin dagbok 1941
  13 april En Regent cykel med lyse 160:- N:r 233114
  24 april Till Vega (min mormor) en cykel med ljus 167:- N:r 417977
  Kan någon hjälpa mig att hitta hur de såg ut? Jag har försökt utan att lyckas.
  Gunilla

  SvaraRadera