31 mars 2014

Det går bra för personalcykeln

Uthyrningen av de förmånscyklar som Göteborgs Stad erbjuder sina anställda genom Gatubolaget går nu som på räls och den som vill kan köpa loss cykeln efter leasingtidens slut.

Allt fler av Göteborgs Stads medarbetare verkar inspireras av våren och väljer nu att teckna sig för en personalcykel, ett rimligt fortskaffningsmedel när temperaturen stiger och solen emellanåt kikar fram.

Mats Pervik tar emot beställningarna på personal-
cyklarna.

Får själva välja cykel

- Bara under årets tre första månader har jag fått in dubbelt så många beställningar av cyklar jämfört med vad som kom in under hela 2013. Nu är vi uppe i ungefär 300 cyklar totalt så här långt och det fortsätter att strömma in beställningar, berättar Mars Pervik, projektledare vid Gatubolaget, som hanterar verksamheten med hyrcyklarna.

Det var under hösten 2012 som kommunfullmäktige beslöt att införa en cykelförmån för alla medarbetare i Göteborgs Stad och det är Gatubolaget som sköter uthyrningsverksamheten av personalcyklarna.

En framgångsfaktor är att var och en själv kan välja den cykel de vill ha och få den som hyrcykel under exempelvis tre år och sedan köpa loss den till ett restvärde.

En fjärdedel väljer elcykel

- Det är bra för alla parter att man själv kan gå och välja cykel. På det sättet slipper vi hålla lager och den enskilde får större frihet. En vinna-vinna-situation. Det är exempelvis ungefär en fjärdedel av alla som beställer cykel som väljer en elcykel, säger Mats Pervik och tillägger:

- Det är också viktigt att känna till att den här cykelförmånen inte kräver någon särskild motprestation av medarbetaren. Han eller hon måste absolut inte använda cykeln till och från jobbet eller så. Det är en möjlighet att till en rimlig peng få en bra cykel helt enkelt och det gynnar ju miljön ju fler som cyklar.

Mats Pervik berättar också att de flesta som hyr en cykel gör det i prisklassen 7000-8000 kronor.

- Väljer du en cykel i den prisklassen får du en produkt med kvalitet som håller över tid. Det kostar ungefär 200 kronor i månaden att hyra cykeln och efter tre år kan du köpa loss den för 600-700 kronor.

Leverantörer av cyklar är Åkes Sportservice samt Sportson.

Källa: vartgoteborg.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar