28 jan. 2012

Cyklar rensas bort

Vid Triangelns tågstation är cykelställen belamrade och många väljer att parkera utanför. Men det är förbjudet.

Kommunen har satt upp en skylt:
”Cyklar får bara parkeras i cykelställ. Felparkerade cyklar flyttas av Malmö stad och får lösas ut av en fastställd avgift”.

Ändå händer samma sak varje vardag: På morgonen blir cykelställen snabbt fulla. Felparkerade cyklar växer till stora klasar. Sedan kommer Parkering Malmö med sin flakbil och rensar. Uppemot 60 felparkerade cyklar forslas bort varje vardag.

– Nu har vi varit här varje dag, tre veckor i sträck. Och det blir inte bättre. Det känns rätt hopplöst, säger fordonsflyttaren Jörgen Jönsson.

Susanna Olsson tågpendlar från Triangeln till Lund. Hon är en av många som har fått sin cykel bortforslad från parkeringen.

– Det är ju otroligt mycket cyklar där. Man får krångla för att hitta en plats, säger hon.

En morgon när det var fullt i cykelställen valde Susanna Olsson att låsa fast sin cykel i en papperskorg för att den inte skulle bli stulen. När hon kom tillbaka var cykeln väck. Hon fick hämta ut den hos kommunens fordonsförflyttare mot en avgift på 260 kronor

– avgiften är satt för att täcka flyttkostnaden. Susanna Olsson ifrågasätter Malmö stads profil som cykelstad: ”Jag antar att ni inte önskar att jag skulle cyklat hem och ställt cykeln för att sedan ta bilen i brist på cykelställ”, skrev hon i ett mejl till gatukontoret.

 

Leif Jönsson är trafikplanerare med ansvar för cykelfrågor.

– Det är inte som att vi vill vara ogina mot folk, säger han. Men om det skulle hända en olycka måste räddningsbilar komma fram. Därför måste vi plocka bort felparkerade cyklar.

Det finns särskilda angreppsschakt som räddningstjänsten ska kunna använda vid en olycka nere i tunneln, och vägarna dit måste vara öppna.

Det kan cyklisten Susanna Olsson förstå.

– Det är såklart jätteviktigt att räddningstjänsten kommer fram. Problemet är bara att man inte vet var man ska göra av cykeln.

Oftast är trängseln värst vid stationsuppgångarna, särskilt vid den norra vid S:t Johanneskyrkan. Men det finns också cykelställ vid Pildammsskolan, ungefär 150 meter bort från den norra ingången. Där brukar det vara gott om lediga platser.

– Men folk tycker det är för långt att gå, säger Leif Jönsson.

Han tycker att det ser skräpigt ut med alla felparkerade cyklar. Dessutom, konstaterar gatukontorets informatör Johan Edgren, måste funktionshindrade kunna komma fram.

Triangeln är fortfarande en byggarbetsplats, och cykelparkeringarna är tillfälliga lösningar i väntan på en modern cykelparkering med 2 000 platser som ska anläggas vid den södra uppgången vid Tandläkarhögskolan.

Till sommaren ska den vara färdig för parkering.

Tills dess finns risk för fortsatt kaos. Att sätta upp fler tillfälliga cykelställ vid Triangelstationen i väntan på den nya parkeringen är omöjligt, enligt Leif Jönsson.

– Det finns inte en millimeter där vi kan ställa nya cykelställ.

Malmö kallas en cykelstad, men förmår inte göra det som krävs för att få bära ett sånt fint epitet.

Hade ni sansat er och tänkt efter innan bygget så hade ni möjligtvis insett att det finns bättre sätt. Men så länge hybris och girighet får styra lär vi få se mer av sånt här. Istället för att svartmåla folket så bär ni ansvaret för att det ska finnas tillräckligt med säkra närliggande gratis cykelparkeringsplatser.

På bilden verkar det finnas en hel massa meter där man kan ställa cykelställ för att inte tala om hur många meter man skulle få om man tog bort bilparkeringen.

Om ni väljer att inte förse tågstationen med tillräcklig cykelparkering så bär ni det faktiska ansvaret och därigenom uppmanar ni också indirekt folket att ta bilen istället för cykeln!

En uppmaning till alla MAILA GATUKONTORET. De ska redovisa synpunkterna för Tekniska nämnden på onsdag. Maila här: http://www.malmo.se/Kommun--politik/Om-oss/Forvaltningar--bolag/Serviceforvaltningen/Felanmalan-Kundcenter.html.

Källa:sydsvenskan.se

1 kommentar:

 1. Jag mailade till Gatukontoret och fick följande svar:

  På gatukontoret i Malmö vill vi göra det enkelt för alla att cykla och vi är därför ledsna över situationen som uppstått i samband med bortforsling av cyklar vid station Triangeln.

  Cyklar som inte parkeras i cykelställen hindrar räddningsstjänsten att nå fram till stationsuppgången och de utrymningsschakt som finns för att evakuera människor från tunneln vid en eventuell olycka. ...Det finns gott om cykelställ runt stationen och det går alltid att hitta en ledig plats, inte längre än 100 meter bort. Se bilder i länken nedan.

  Den röriga situation som råder runt Triangeln norra medan byggnation pågår är olycklig. Likaså är upplevelsen av bristande information vad gäller cykelparkering vid stationen olycklig och de sju skyltar som visar vilka regler som gäller för små, en lärdom vi tar med oss.

  Malmö stad gör framöver stora cykelsatsningar, bland annat en cykelparkeringsanläggning vid station Triangeln. Vi ber om ert tålamod i dessa byggtider och tackar er för att ni cyklar!

  Mer information om cykelparkering vid station Triangeln finns på
  http://malmo.se/cyklarvidtriangeln

  Hälsningar
  Johan Edgren
  Gatukontoret

  SvaraRadera