27 feb. 2014

Cykelgaraget Bike & Ride Malmö C.

Den 13/2 invigdes Malmös tredje cykelparkeringsanläggning. Bike & Ride Malmö C har plats för omkring 1500 cyklar och det finns också utrymmen för lastcyklar. Cykelgaraget är delvis byggt under vatten. Tre nedfarter, varav två där man leder cykeln i en ränna, och en där man kan cykla ner. Förutom de tre nedfarterna, så finns det en uppgång med trappor (hiss finns också). Denna leder upp till Malmö Central. Nära till flera perronger och lätt att under tak bege sig in i stationsbyggnaden.

Anläggningen har toaletter och duschmöjligheter, en lounge för att slappa av och fylla på vattenflaskan, förvaringsskåp för att låsa in hjälm och kläder, cykelpump, cykelverkstaden Cykelkliniken, samt realtids-information på skärmar för bussar och tåg och biljettautomater.

Det finns en särskild avdelning för dig som vill ha lite extra skydd. Det finns 700 platser inom en så kallad låst cykelparkering. Tillgång till säker parkering är naturligtvis tillräckligt bred för lastcyklar också. Den låsta delen är väldigt lik den öppna. Här kan pendlarna hyra cykelplats för 80 kronor i månaden genom att förhandsregistrera Skånetrafikens jojo-kort.

Allt för att underlätta för pendlaren eller de som bara vill sätta cykeln tryggt inomhus några timmar. Bortsett från den låsta delen så är allt på cykelparkeringen gratis att använda.

En liten del, ca 250 platser, finns i markplan under de gamla perrongtaken.

För att anläggningen ska kännas säker finns kameraövervakning samt vakter som patrullerar anläggningen ett antal gånger/dygn.

I anläggningens mittsektion finns ett stort antal bågställ.

Även bågställ för lådcyklar finns i mittensektionen. En detalj är höjden av staplarna i lastcykelområdet.

Man fäller ner de övre ställen för att få upp sin cykel

Självklart finns det flera pumpar i anläggningen

Här finns också en låst del, som en extra säkerhet med plats för ca 700 cyklar.

Loungen, en plats att värma sig på.

Dusch

Skåp till hjälm och kläder

 

Toaletter

Cykelbutik/verkstad som kan laga cykeln i anläggningen öppnar den 1 mars 2014. Cykelkliniken håller öppet vardagar kl. 7-18 och Lördagar kl. 10-15.

Malmö har visat hur man förbättra förutsättningarna för cykling i en redan föredömlig cykelstad.

Malmö har redan satsat på tre cykelparkeringsanläggning Bike & Ride Hyllie, Bike & Ride Triangeln och Bike & Ride Malmö C.

Källa: malmo.se, copenhagenize.com, rundtramp.se, malmo.se/Kommun--politik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar