2 feb. 2012

Cykelstäderna borde ha cykelservicestationer

Att regelbundet tvätta av cykeln med varmt vatten när den blivit smutsig är inte så lätt när man bor i lägenhet. Hur ska man kunna göra det? Bära ut verktyg och hinkar med vatten i hissen och sedan sitta ute på trottoaren och skrubba är inte det enklaste och inte något man gärna gör särskilt ofta. Vid minusgrader och snö är det inte helt lätt att sitta ute i kylan och tvätta heller.

Jag förstår att om man bor i villa eller radhus och har eget garage med golvbrunn så är det lättare, men för oss innerstadsbor finns ingen riktigt bra plats att hålla till på. En ren cykel gör inte bara det roligare att cykla och det är inte oviktigt i en stad där cyklingen ökar.

Ett alternativ, som visserligen inte är under tak, är att placera tvätt- och servicestationer i Göteborg. Sådana finns redan färdiga, exempelvis  Dero Bike Fix-I, som bland annat finns vid  University of Virginia där den här stationen med verktyg, upphängning och pump står:

Lägg till en vattenkran och lite svampar så har man en komplett servicestation för cyklar. För till skillnad från biltvättar så tar cykeltvättar inte särskilt stor plats och en cykeltvätt är inte miljöbelastande på samma sätt som en biltvätt. Om man vill så skulle man kunna sätta på något tak med vägar av väderskyddsstandard.

Cykelservicestationen kan gärna placeras ut där det passerar mycket cyklar och i flera ändar av stan och inte bara i den centrala delen av stan, så lär den inte stå oanvänd.

Detta är såklart en självklarhet om man vill kalla sig cykelstad, vilket Göteborgs kommun ju åtminstone sagt sig vilja göra.

Källa:Cyklistbloggen

1 kommentar:

  1. En tanke, skulle inte cykelhandlarna kunna sponsra cykelservicestationer för oss cyklister

    SvaraRadera