19 mars 2016

Sverige är tredje cykelland enligt ECFs Cykelbarometer 2015

Europeiska Cyklister Federation (ECF) har tagit fram en ECF Cykelbarometer som ger en flerdimensionell syn på cykling i samtliga 28 EU-länder.

 

Danmark var i topp och Nederländerna var tvåa i tabellen efter bedömningen och Sverige kom trea.

Länderna bedömdes på fem olika kriterier: Andelen cykeltransporter, Säkerhet, Cykelturism, Försäljning av cyklar per 1000 invånare och Andelen medlemskap i cykelorganisationer av den totala befolkningen - du kan se hur varje land görs i dessa kategorier nedan.

Det är trevligt med siffror och att komma trea. Men vi skall ta det för vad det är, ECF gör en cykelbarometer med osäkra siffror från 28 olika länder. Och det som är med i cykelbarometern är: cykeltransporter, säkerhet, cykelturism, försäljning av cyklar och medlemskap i cykelorganisationer.

När det gäller cykling så är utmaningen enorm när det gäller att ta fram tillförlitliga uppgifter om cykling på nationell nivå i hela EU. Jämföra europeiska länder och tillståndet för cykel över EU är fortfarande en svår uppgift. Olika nationell statistik och bristande datainsamlingen gör det svårt att vara säker på cykel register över varje land.

Jag tror att Sverige blev trea för att vi är bra på att skaffa fram siffror och cykelstatistik som är positiva. Men det kanske hänger ihop med att våra politiker börjar att bli mer intresserade av cyklister.

Resultatet är:

Danmark var i topp och Nederländerna var tvåa i tabellen efter bedömningen och Sverige kom trea.

Andelen cykeltransporter:

Ingen överraskning att Nederländerna och Danmark är i top men att Sverige också är där överraskar mig.

Säkerhet:

Sverige är säkert och Cypern med Portugal verkar vara ställen med dålig säkerhet.

Cykelturism:

Finland och Sverige ligger i top.

Försäljning av cyklar per 1000 invånare:

Det säljs flest cyklar i Slovenien, Litauen och Danmark.

Andelen medlemskap i cykelorganisationer av den totala befolkningen:

Danmark har tydligen många medlemmar i sina cykelorganisationer.

ECF Cykelbarometer användes första gången 2013 och Sverige blev tredje cykelland i Europa enligt ECFs Cykelbarometer 2013.

Källa: ECF Cycling barometer ,ECF Cycling Barometer content

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar