12 okt. 2013

Groningen en av världens ledande cykelstäder

Streetfilm har gjort en film om Groningen som är en otrolig cykelstad. Groningen är en stad med en befolkning på 190.000 och 50% av alla resor i Groningen görs med cykel. Det antalet stiger till strax under 60% i centrum.

I filmen ser du 10.000 cykelparkeringar vid järnvägsstationen. Den otroliga infrastrukturen gör det möjligt för cyklister att göra sina resor säkrare och snabbare.

En hög andel studenter är ofta relaterade till många cyklister, detta gäller i Nederländerna liksom i andra länder. Groningen har den lägsta medelåldern av alla holländska städer på grund av det höga elevantalet som utgör 50 000 av stadens totala 190 000 invånare. Men man cyklar mer i Groningen än vad som kan redovisas bara av andelen av studenter.

Groningen tog avsiktlig handling under 1970-talet för att göra staden till en bättre plats att leva och växa cykling och det har varit ett kontinuerligt program för förändring sedan dess.

Om du nu gör en resa inne i staden, så kan du cykla från en del av staden och sluta i en annan del av staden och ta en direkt linje mellan de två. Men om du kör bil, måste du ta en omväg.
Detta är gör stadsdelarna där människor lever mer behaglig. Och göra cykling till ett hållbart alternativ.

När ändringarna genomfördes 1977, sa alla att det inte kan fungera. Affärsinnehavare sa "vi lämnar staden omedelbart. Alla måste parkera precis framför våra dörrar, annars kommer vi att förlora hela vår verksamhet.” Sedan genomfördes förändringarna och världen kollapsade inte. Affärerna lämnade inte staden.

Källa: streetfilms

1 kommentar:

  1. Hur många cyklister kan det vara vi ser i den här filmen? Flera hundratals? Och inte en kotte med cykelhjälm. Inga racercyklar och inga specialkläder heller förresten, och många som helt coolt och avslappnat cyklar två i bredd eller med en passagerare bakom på pakethållaren. Så himla befriande att titta på.

    SvaraRadera