5 aug. 2013

Radioserien: Bortom bilen på P1

SR P1 har en radioserie som heter “Bortom bilen” som går på torsdagar kl. 14:30. Radioserien handlar om att medan trängseln ökar på vägarna i Indien och Kina syns ett trendbrott i västvärlden. I länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA, Australien och Sverige håller bilåkandet på att plana ut och möjligen till och med minska. Har västvärlden nåt peak car, minskad bilism, alternativt biläggande, miljö, förändrad stadsplanering med mera.

Totalt körda mil justerad med befolkningstillväxten.

Dagens unga ratar i hög grad bilen, framför allt de som bor i städer och i tätbefolkade områden. I Sverige stiger snittåldern för när man tar körkort. Att äga bil betyder inte längre självklara statuspoäng. Allt fler väljer bil pool eller att på annat sätt samsas om fordon.

Bilen blir allt mindre central i den moderna världens livsstil. Varför är det så? Vilka faktorer spelar in? Hur påverkas vardagslivet och hur reagerar de mäktiga biltillverkarna när delar av ungdomsgenerationen vänder bilen ryggen?

För alla som kan ha missat något programavsnitt av Bortom bilen på P1. Klicka... Lyssna!

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Att bilen tar mindre plats är nödvändigt när urbaniseringen ökar. Har du bil? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3421/anvander-du-bil

    SvaraRadera