9 juli 2014

Vuxna lära sig cykla i Örebro

Att flytta till ett annat land innebär en rad saker. Man ska lära sig ett nytt språk, nya seder och bruk, och ibland också en del andra saker som kan verka självklart att alla kan, som att cykla.

Halime Alisa kom till Sverige från Syrien för ett drygt år sedan. Nu lär hon sig ett nytt språk, går i skolan igen och har haft ett praktikarbetet på Röda korset. En annan sak hon lär sig för första gången i sitt liv trots att hon sedan länge är vuxen är att cykla:

- Jag vill lära mig cykla eftersom det är hälsosamt, och sedan så är det också nödvändigt för att jag ska kunna åka och handla exempelvis, säger Halime på arabiska, som hon uttrycker sig mycket ledigare på än svenska.

"Tabu i hemländer"

Varje sommar anordnas en cykelskola för vuxna i Örebro. Förra året deltog ett 80-tal personer och kursen är fulltecknad i år också. Deltagarna lär sig hålla balansen och trampa på en vecka. Kursen avslutas med en form av uppkörning där deltagarna också ska visa att de behärskar en del trafikregler.

Majoriteten av deltagarna är kvinnor från länder i Afrika och Mellanöstern:

- Vissa av dem har inte fått cykla i sina hemländer. Det har varit tabu och fel för kvinnor att cykla, säger Abir Ibrahim som är med och anordnar kursen.

I år är det lite fler anställda på cykelskolan, så nästan varje kursdeltagare har en privat assistent som springer efter och håller i pakethållaren medan cyklisterna letar efter balansen. Halime Alisa cyklar snart på helt egen hand:

-  Det käns underbart! säger Halime Alisa som redan sin andra dag på cykelskolan verkar ha vunnit en ny balans i livet.

Källa: svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar