18 feb. 2015

Samtal om ny cykeltrend för kvinnor den 8 mars

De senaste åren har flera nätverk för kvinnliga cyklister skapats runtom i landet. Fenomenet lyfts upp i ett panelsamtal vid Riksidrottsmuseet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Bimbo-Bikers, She Rides och Sub XX är exempel på en typ av grupperingar som de senaste åren har skapats över hela Sverige. Det handlar om cyklistnätverk för kvinnor som på kort tid vuxit både till antal och i storlek. 

På den internationella kvinnodagen den 8 mars hålls ett panelsamtal om nätverken. Bland annat lyfts vilka behov de fyller och hur de används av deltagarna.

Deltar gör bland andra den tvåfaldiga världsmästarinnan i linjelopp, Susanne Ljungskog, som startade nätverket Team Sky Blue 2014.

Inför panelsamtalet håller Riksidrottsmuseets idrottshistoriker Kalle Örsan i en visning med namnet "Lilla Jane... ställ henne där" om kvinnors roll inom idrotten i ett historiskt perspektiv. 

Representanter kommer från:

Bimbo-Bikers: Stockholmsbaserat nätverk som startade 1999 med målsättningen att cyklande kvinnor ska kunna hitta träningskompisar.

Bike Academy: Arrangerar mountainbikekurser och gruppcykling i Stockholmsområdet med målsättningen att få fler kvinnor att cykla tekniskt i skog och mark.

Sub XX: Startade som den första helkvinnliga snabbklungan inför Vätternrundan 2012. Sedan dess har de gjort snabbcyklande kvinnors prestationer synliga i motionslopp. Har startat en cykelklubb, CK Sub XX.

Cyklande tjejer!: Facebookgrupp som startade 2010 och i dag samlar över 5 000 cyklister av alla slag.

Team Sky Blue: Startade 2014 och drivs av tvåfaldiga världsmästarinnan Susanne Ljungskog.

She Rides: Cyklistcommunity som startade 2014 med målet att få fler att upptäcka cykelsporten under mottot "tillsammans är vi starkare".

Moderator
Karin Lindelöf, etnolog och genusforskare

Tid
Kl. 13.00-14.00, 8 mars. Kalle Örsans visning börjar kl. 12.00.

Plats
Riksidrottsmuseet

Kostnad
Kostnadsfritt

Kontakt
Gunilla Stillström, Riksidrottsmuseet.
gunilla.stillstrom@rf.se
070-359 60 11

Arrangörer
Riksidrottsmuseet, Nordiska museet och Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet.
 

Källa: mynewsdesk.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar