27 nov. 2011

Cykelbanorna är cyklisternas lapptäcke

Lagen säger att cyklist skall köra på Gång o Cykelbana om sådan finns. Men den säger också att cykel även då får framföras på allmän väg, om detta kan ske utan att fara föreligger. Varför används inte mer krafter för att minska lapptäcket på våra Gång o Cykelbana, så att riskerna för cyklisterna minskar. Tyvärr är dagens cykelvägar sämre än dom allmän vägarna. Vilket gör att väldigt många cyklar på dom allmän vägarna. Det är synd att våra Gång o Cykelbanor ser ut som dom gör.

 

 • Hur många gånger per år ser du en söndertrasad Gång o Cykelbana som är lagad,  som är lagad utan att det blivit ett extra gupp alternativt ännu en svacka med hårda kanter?
 • Var på vägbanorna ligger 95 % av allt glasskross, och var under vinter och vår ligger 100 % av allt glasflisvasst krossgrus?
 • Var någonstans lägger vägarbetare och annat servicefolk alltid upp virke, grus, verktyg m.m. vid vägarbeten?
 • Var någonstans parkerar de sina fordon under tiden?
 • Var någonstans finns 60 % av alla centimeterhöga brunnslock?
 • Där en bilväg korsar en Gång o Cykelbana, är det då bilvägen som är försedd med farthinder alternativt bommar som är så smala att bilen till nöds kan tränga sig igenom eller är det Gång o Cykelbana som är utrustad så?
 • Där en Gång o Cykelbana löper utmed en väg, är det då Gång o Cykelbana som är utrustad med fullgod belysning eller är det vägen?
 • Där en Gång o Cykelbana löper utmed en landsväg där bilar kör med helljus, är då dessa båda vägbanor avskärmade från varandra så att bilisterna inte skall bländas av cyklarnas starka strålkastare?
 • Vart skall jag ta vägen när jag plötsligt bortom en skymd kurva ser två föräldrar med var sin barnvagn gå i mitten av Gång o Cykelbana med lille Kalle cyklande vid ena sidan och lilla hunden skuttande på den andra i ett fem meter långt koppel?
 • Vad händer när jag ringer i min ringklocka när jag ser tre-fyra människor gå i bredd över hela Gång o Cykelbana? Jo, de stannar och vänder sig om och ser ut som om de tänker: "Oj, något som pinglar på cykelbanan! Har det kommit cirkus till stan?"

Nu skall jag i ärlighetens namn nämna att de flesta bilister är mycket hänsynsfulla mot oss cyklister enligt mina erfarenheter. Den utan varje jämförelse mest hänsynslösa trafikantgruppen är fotgängare. Bara en sådan sak som att 95 av 100 fotgängare går mitt i Gång o Cykelbana. På landsväg går alla på vänster sida, så som man har fått lära sig redan som barn.

I samma ärlighetens namn måste jag tyvärr nämna att det även finns åtskilliga hänsynslösa cyklister som utsätter både sig själva och andra för helt onödiga risker.

Dock skulle trafiksituationen bli ansenligt mycket bättre på Gång o Cykelbanor om de höll lite uppsikt bakåt då de går i bredd och om hundägare ville hålla sina djur i kort koppel då de går där.

6 kommentarer:

 1. – Att det finns cykelväg är ju bra, men de sköter dem respektlöst. De är dåligt belysta och det är ofta vägarbeten med ojämna kanter och gropar. Ingen verkar tänka på cyklisternas säkerhet.

  Drygt varannan cykelolycka är en singelolycka. Krockar med bilar står för en dryg femtedel av olyckorna.

  På trafikkontoret menar man att Göteborg har blivit säkrare för cyklister men än finns mycket att önska. Just nu ligger trafikkontorets prioriteringar på ett större cykelnät.

  SvaraRadera
 2. Det finns mycket att säga om GC-banor. Att t.ex. sätta upp en GC-skylt på det som tidigare var trottoar utan att göra den bredare är respektlöst både mot fotgängare och cyklister.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Jakob, Det är väldigt mycket på dagens GC-banor som måste ändras. Att sätta upp en GC-skylt på det som tidigare var trottoar utan att bredda trottoren är sjukt!

  SvaraRadera
 4. I Köpenhamn har de en låg kant mellan gångbana och cykelbana. Det är bättre, det räcker inte med en vit linje som i Sverige.

  I Köpenhamn är det en låg kant mellan cykelbanan och bilvägen också, så det är lite lättare att växla mellan dem om det skulle behövas. Se bild

  SvaraRadera
 5. Trevligt!

  I Köpenhamn har jag också sett att det finns en cykelbana i varje riktning, höger om den allmänna vägen. Så man behöver inte möta cyklister.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera