14 aug. 2014

Äldreboende cyklar med Parcykel Pegasus

På äldreboendet Östregården i Växjö fick man en idé om att köpa en eldriven parcykel till dom boende. Nu har cykeln har blivit så populär att de boende står i kö för att få åka med på en tur.

Familjen Kamprads stiftelse delar i normala fall ut medel till forskning men de erbjuder samtliga kommuner i Småland att ta emot en så kallad ”parcykel”, en specialutformad cykel för två personer med batteridriven motor.  Stiftelsens förhoppning är att cykeln ska bidra till träning, social samvaro och glädje och på så sätt främja förbättrad livskvalitet bland äldre.

Trident Parcykel Pegasus

Trident blev utvald som leverantör till familjen Kamprads stiftelse. Stiftelsen beställde 50 st parcyklar, Pegasus, med elektrisk hjälpmotor. Pegasus är idealisk för att de äldre ska kunna få fysisk träning och social samvaro.

Pegasus parcykel är en cykel för två som ger aktivitet, träning och samvaro under trevliga former.

Parcykeln Pegasus är åttaväxlad och har en 36 Volt digital hjälpmotor. Hjälpmotorn kan ställas på tre olika lägen beroende på hur mycket hjälp som behövs. Som standard har Pegasus vridbart passagerarsäte, hydraliska bromsar och dubbla bromsskivor bak.

En av cykelns viktigaste funktioner är att pedalrörelserna kan kopplas samman. Medan föraren styr har båda möjlighet att trampa. Föraren kan då lära passageraren att trampa. Passagerarens pedaler kan enkelt frikopplas.

Om passageraren inte har möjlighet att hålla fötterna på pedalerna kan dessa kompletteras med fasta fotplattor. Är passageraren rullstolsburen kan en fast fotbrygga monteras som fötterna kan vila på.

Föraren sitter till vänster och sköter bromsar, växling och styrning. Insteget är fritt från hinder och det finns ingen kedja att kliva över.

Kedjan sitter helt inkapslad mellan förarens och passagerarens ben. Detta gör att förarens och passagerarens ben inte kan slå ihop. Sitsarna går att justera framåt och bakåt för att kunna optimera avståndet till pedalerna och styret.

Pris: från 77 000 kr

Källa: trident.se , trident.se, trident.se/SV/Nyheter, gp.se, svtplay.se, emmaboda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar