24 juli 2014

La Course by Le Tour de France är första Damtävling på Tour de France

La Course by Le Tour (Damtävling 27 Juli mål på Champs Elysées, sista dagen av Tour de France)

Kampanjen för en tävling på Tour de France inleddes i juli 2013, då fyra kvinnor - professionella cyklister Kathryn Bertine , Emma Pooley, och Marianne Vos, och världsmästarinnan i Ironman mästare Chrissie Wellington - cirkulerade ett upprop, som fick mer än 90.000 underskrifter.

Som ett svar på damcyklisternas krav om en tävling för kvinnor bredvid männens Tour de France introducerar i år arrangören en damtävling den sista dagen (La Course by Le Tour).

Kvinnornas del kommer att blir kallad "La Course" och bli en endagshändelse, inte tre veckor Grand Tour. Det är bara en delseger för kvinnors Tour förespråkare. Deras mål var en Tour för kvinnorna som skulle löpa parallellt med männens lopp. Men La Course är ett stort steg framåt för kvinnorna och jämställdhet i cykelsporten.

Intervju med Marianne Vos om att få cykelsporten att växa.

An interview with Marianne Vos by Cyclingtips on Mixcloud

Men världens bästa Marianne Vos och Emma Johansson kommer till loppet som går i mål på Champs-Élysées innan herrarnas tävling når dit. Tävlingen direktsänds på Eurosport.

Tävlingen startar kl. 12:45, men när den sänds på Eurosport vet jag inte. Målgång med prisutdelning är tänkt att bli kl.14:45.

”La Course by Le Tour” ingår i samma tv-sändning som herrarnas Tour de France, och kommer därför att tv-sändas över hela världen, bland annat på Eurosport. Totalt går loppet live i 157 länder och sänds av 25 TV-bolag, vilket är en unik exponering för en damtävling.

Nu är banan presenterad, och den består av 13 varv på Tour de France-banan inne i Paris. Totalt är tävlingen 90 kilometer, och spurtpriser kommer att finnas vid varje av de första elva varven.

Prispengarna för segern är de samma som vid en etappseger på Touren, 22 500 euro.

Cyklister som kan vinna:

Marianne Vos (Rabobank-Liv/giant)

Låt oss börja med drottningen. Vos cyklar på alla typer av terräng och hon har den taktiska skärpa att matcha. Den 26-åriga holländska ryttare är den nuvarande världen och OS-mästare race road. Hon har varit världsmästare i cyclocross sju gånger och har vunnit världs och OS-titlar på bana. Inte undra på att hon är i allt högre grad jämfört med Eddy Merckx, anses vara den bästa cyklisten i historien.

Emma Johansson (Orica-AIS)

Vid VM linjelopp förra året, stod Johansson på pallen, efter Marianne Vos. Det är en välbekant plats för Johansson. En av sportens mest konsekventa endags ryttare, Johansson väg till toppen av pallen blockeras av den ständigt närvarande Vos. Hon har vunnit den svenska nationella mästerskapet vid flera tillfällen och var nummer ett i UCI ranking i 2013.

Jade Wilcoxson (Optum)

Den nuvarande amerikanska landsvägsmästare, 35-årige Wilcoxson har tagit en omväg till elit-nivå cykling. Wilcoxson lämnade en framgångsrik karriär inom sjukgymnastik för att bedriva racing på heltid. Förutom landsvägscykling är hon en entusiastisk cyclocross cyklist och slutade tvåa på 2013 nationella mästerskapet. Den gångna hösten fokuserade hon sin energi på banan och vann en nationell titel i den individuella strävan. Wilcoxson är en mångsidig cyklist med en massiv motor.

Giorgia Bronzini (Wiggle-Honda)

Bronzini är utan tvekan den snabbaste sprintern i världen. Hon är en tvåfaldig världsmästare på landsväg och har vunnit en VM-titel på banan, som belönar både snabbhet och taktiskt tänkande. Bronzini är en mästare på att spela sprinters "spel”. Hon förbrukar aldrig mer energi än nödvändigt och tycks dyka upp från ingenstans i den slutliga kilometer. År 2013 vann hon alla sex etapperna i Route de France feminina.

Kirsten Wild (Giant-Shimano)

Giorgia Bronzini är snabb men ibland är Kirsten Wild snabbare. Wild delar sin tid mellan väg och bana, och hon har vunnit flera holländska titlar på banan. Den 31-årige Wild började 2014-säsongen med att vinna den totala Ladies Tour of Qatar för fjärde gången. År 2013 öste hon upp en bunt med etappsegrar, varav en i Giro Rosa. Taktiskt klokt och på knepiga vägarna i norra Europa, har hon vunnit Gent-Wevelgem 2012.

Evelyn Stevens (Specialized-lululemon)

Hon är annan eftersläntrare till elit cykling, Stevens har stigit snabbt efter att ha lämnat sin karriär som en New York bankrådgivare. Hon är känd för sin entusiastiska stil på cykeln och hennes lyckliga hår band lindade runt hennes fingrar. Stevens är en tidigare mästare nationell tempolopp och hon är en av de få cyklister som har slagit Marianne Vos i ett VM. Under 2012 vann Stevens en spurt mot Vos på Mur de Huy för att vinna Flèche Wallonne.

Emma Pooley (Lotto-Belisol)

En före detta världsmästare i tempolopp, Emma Pooley hade en relativt lugn säsong under 2013, hon fick frågor om att hon kanske hade gått i pension från cykling. Inte så snabbt, säger Pooley, som spenderade 2013 säsongen racing deltid medan hon avslutade sin Ph.D. i väg-och vattenbyggnad. Pooley återgår till heltid racing 2014 med Lotto-Belisol. Hon vann Flèche Wallonne under 2010. Hon slutade tvåa till Marianne Vos i en hårdnackad duell på 2011 Giro Rosa.

Elisa Longo Borghini (Hitec Products UCK)

Elisa Longo Borghini vann Trofeo Alfredo Binda World Cup förra säsongen och slutade fyra i Ronde van Vlaanderen efter att den vinnande utbrytning med Marianne Vos, Ellen van Dijk, och Emma Johansson. Den italienska cyklisten har också en brons VM medalj från 2012 linjelopp. Longo Borghini återgår till det norska laget Hitec Products UCK 2014 och kommer att stödjas av sydafrikanska nationella mästare Ashleigh Moolman, som ser lovande ut efter en andraplats på den utmanande Tour de l'Ardèche i fjol.

Ellen van Dijk (Boels-Dolmans)

Holländska cyklist Ellen van Dijk vann VM-titeln i tempolopp förra säsongen och slutade tvåa bakom Marianne Vos i Ronde van Vlaanderen. Van Dijk, 26, tillbringat de senaste två åren med Specialized-Lululemon, men beslutade om ett miljöombyte och hon beger sig till det holländska laget Boels-Dolmans för 2014. Titta efter henne i klassikerna, där hennes starka motorn gör henne en favorit i sidvind och på kullerstenarna i norra Europa. USA: s tidigare nationella mästare Megan Guarnier, som kom tvåa i Omloop Het Nieuwsblad förra året, leder också till Boels-Dolmans i år, och de två ryttare bör vara en potent kombination i endagstävlingar.

Mara Abbott (UnitedHealthcare)

Begåvade klättrare Mara Abbott vann 2013 Giro Rosa och bergiga Silver City Tour of Gila efter att ha tillbringat ett år borta från sporten kämpar med en ätstörning. 2014 har Abbott tecknat med de nya United. Administreras av Rachel Heal, en tidigare brittisk nationell mästare, laget med talang. Att gå med Abbott är förre amerikanska mästare Alison Powers är ett hot i nästan vilken race hon kommer in i, medan väg kapten Lauren Tamayo har erfarenhet av att sätta laget på rätt plats vid rätt tidpunkt. Trots att laget planerar en USA-fokuserad säsongen kommer UHC resa till Italien i juli för att försvara Abbotts Giro Rosa titel.

20 lag skall tävla på Champs Élysées 17 Pro teams och 3 nationala lag,

Teams and riders

Australia
ORICA – AIS
EQUIPE NATIONALE AUSTRALIENNE
Belgium
LOTTO BELISOL LADIES
Spain   
BIZKAIA - DURANGO
United States
OPTUM P/B KELLY BENEFIT STRATEGIES
UNITEDHEALTHCARE PRO CYCLING TEAM
SPECIALIZED - LULULEMON
France
POITOU CHARENTES FUTUROSCOPE 86
EQUIPE NATIONALE FRANÇAISE
United Kingdom
WIGGLE HONDA
Italy
ALE CIPOLLINI
ASTANA BEPINK WOMENS TEAM
Mexico
ESTADO DE MEXICO FAREN
Norway
HITEC PRODUCTS
Netherlands
RABO LIV WOMEN CYCLING TEAM
BOELS DOLMANS CYCLING TEAM
TEAM GIANT-SHIMANO
EQUIPE NATIONALE HOLLANDAISE
Russia
RUSVELO
Switzerland
BIGLA CYCLING TEAM

Länkar:

letour.fr

letour.fr - teams

facebook – LaCoursebyLeTour

women.cyclingfever - startlist

eurosport.se - cykel

cyclingnews - la-course-by-le-tour-de-france-2014

sportette.com.au - womens-tour-de-france

totalwomenscycling

women.cyclingfever

womens cycling association

womenstour.co.uk

bicycling.com

pro womens cycling

http://racevista.com/featured-races/2014-races-events/la-course/

http://www.letour.fr/le-tour/2014/us/

Twittra på

https://twitter.com/lacoursebytdf

https://twitter.com/hashtag/LaCourse

https://twitter.com/hashtag/womenscycling

Källa:bicycling.com - 2014 Riders to Watch, letour.fr, facebook.com – LaCoursebyLeTour, sportette.com.au - womens tour de france

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar