2 dec. 2011

Cykelbarometern registrerar varje cyklist

En cykelbarometer är en form av digital realtidsinformation som visar hur många cyklister som passerat en viss passage. Syftet är att motivera både cyklisterna såväl som andra trafikanter att välja att färdas med cykel. För att registrera varje cyklistpassage används en sensor som kan vara induktiva slingor, tryckkänsliga slingor eller radar. Information som visas på cykelbarometern kan vara antal cyklister igår jämfört med idag, totalt i år och föregående år eller andra motiverande budskap. Många svenska kommuner har en eller flera cykelbarometrar.

Den första cykelbarometern i Danmark blev uppsatt i Odense 1999. Därefter har de etablerats i Köpenhamn, Århus, Ålborg, Vejle och Frederiksberg och idén med cykelbarometern har sedan annamats av andra länder.

Ordet cykelbarometer är ett av 2010 års svenska nyord.

3 kommentarer:

  1. Skandal att inte fler finns i Sthlm!

    SvaraRadera
  2. Skandal att inte fler finns i Sthlm!

    SvaraRadera
  3. Hallå! Västerås har en cykelbarometer sedan en tid tillbaka. Misstänker att Västerås snart rasar ihop av antalet mätningar som bara denna månad uppgår till 70 000 cyklister! Rätt kul faktiskt. Västerås landa på tredje plats i Årets Cykelstad och hoppas på 1:a plats detta år. Får se :)

    SvaraRadera