7 nov. 2011

Sveriges MTB-guide!

Boken Mountainbike i Sverige, en ambitiös guidebok till stigar runt om i landet skriven av Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt.

Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt har under några år drivit sitt lilla guideboksförlag Calazo.

Bokens huvudsakliga innehåll är turbeskrivningar på stig. Sverige delas in i 17 områden där några stigar beskrivs under varje område. Varje kapitel bjuder först på en beskrivning av området i stort och därefter en presentation av stigarna. Det finns en beskrivning hur man hittar till stigen, information om längd, tidsåtgång och svårighetsgrad samt en referens till vilken karta som omfattar området. Det finns en liten karta i beskrivningen men författarna skriver boken utifrån att cyklisten kompletterar med en egen karta, ofta terrängkartan eller fjällkartan. Svårighetsgraden är en befriande enkel gradering från 1 till 3, där 1 är nybörjarenkelt, 2 är lite klurigare men i sort sett åkbart för de flesta och 3 kräver lite erfarenhet för att klara av.

Det här är två bra semesterguider. Den första guiden är en bra fjällguide. Fjällcykling är relativt outforskat ännu, i alla fall bland dem som låter högst i cykel-Sverige. Den här boken är en bra start för att prova på. Den andra guiden är en bra guide för den som inte i första hand ägnar semestern åt cykling men som låter cykeln följa med till okända områden. Då fungerar beskrivningarna alldeles lagom för att fly undan en jobbig släkt någon halvdag utan att först behöva ägna en vecka åt att försöka få information om var man ska börja leta efter en stig.

Mountainbike i Sverige

De bästa stigarna och de vackraste vyerna från Riksgränsen i norr till
Kullaberg i söder

Tanken med det här pionjärarbetet har varit att samla Sveriges bästa XC-cykling och inspirera cyklister runt om i landet till att utforska andra turer än de vanliga hemmastigarna.

Från Riksgränsen i norr till Kullaberg i söder beskrivs allt från kända MTB-turer likt Kinnekulle och Rallarvägen till mer okända guldkorn kring till exempel Rörbäcksnäs och Saxnäs. Boken ger tips på vilka områden som är värda en längre resa bara för cyklingens skull och var man finner Sveriges bästa MTB-stig (det är inte den mytomspunna Törnbergs stig utanför Falun kan vi avslöja).

Tonvikten ligger på XC med detaljerade turförslag som illustreras med massor av bilder och utförliga kartor. Dessutom beskrivs de största och mest klassiska långloppen för den som är nyfiken på att mäta sig mot andra. Boken omfattar även en genomgång av de aktiva downhill-satsningarna runt om i landet. Helt enkelt en heltäckande bok om MTB i Sverige.

Författarna Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt har själva cyklat och fotograferat stora delar av innehållet i boken. Till deras hjälp har de även haft redaktören Pelle Estborn. Boken som är på 288 sidor är den 21:a titeln i Calazo Förlags guideboksserie om det svenska friluftslivet.

 

 • Författare: Fredrik Hjelmstedt, Jonas Sundvall, Pelle Estborn
 • Utgivningsdatum: 2010-03-16
 • Band: Flexband
 • Sidor: 288
 • Format: 120 x 180 mm

  http://www.calazo.se/           Pris: 249 kr

  Källa:calazo.se och http://happymtb.org

 • 2 kommentarer:

  1. Intressant blogg. Då jag också har cykling som intresse undrar jag om det är intressant med länkbyte?

   SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är intressant med länkbyte. Så jag läger en länk till din sida WellnessFight

   SvaraRadera