8 nov. 2011

Att börja cykelpendla

SÅ BÖRJAR DU CYKELPENDLA OCH FORTSÄTTER

De första veckorna kan vara tunga. Man kan börja lugnt genom att cykla någon gång i veckan, eller genom att cykla en väg och ta bussen tillbaka.

Det är bra att försöka få med sig packningen på cykeln, till exempel i cykelväska eller korg. ” Att använda ryggsäck är inte särskilt bra för ryggen. Då ökar belastningen vilket kan göra att man får ont. Om man har ryggsäck ska man försöka packa det tyngsta längst ner”.

Efter några veckor blir konditionen bättre. Kroppen kan jobba hårdare.

Efter 6-8 veckor känner man sig starkare. Då har kopplingen mellan nerver och muskler blivit bättre så att musklerna arbetar mer effektivt.

Sedan börjar musklerna växa till sig och bli ännu starkare.

De första månaderna kan vanan att cykla till jobbet lätt brytas. En förkylning kan leda till att man börjar ta bilen och hamnar i gamla spår.

För att upprätthålla vanan och göra den till något naturligt krävs nästan ett halvårs cyklande.

Genom att hålla i gång ungefär en gång i veckan, till exempel med spinning på vintern, blir det betydligt enklare att börja cykla igen när nästa säsong börjar på våren.

Dubbdäck är annars ett alternativ till den som inte vill sluta cykelpendla till jobbet. Många kommuner prioriterar gång- och cykelvägar och plogar dem först på vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar