29 apr. 2015

Kvinnor cyklar för sina rättigheter i Afghanistan

Afghanistan's national women's cycling team

I Afghanistan är det inte tekniskt olagligt att cykla. Men att en kvinna cyklar ses som kontroversiellt, provocerande, och omoraliskt. Man har kastat sten på kvinnor som har cyklat, de har förolämpats för att de har cyklat och deras familjer har blivit förolämpade.

Susan B. Anthony, 1820 – 1906, en tidig amerikansk aktivist för kvinnors emancipation, och i det ingick även krav på kvinnors politiska rättigheter.

Shannon Galpin and the Afghanistan Women's Cycling Team

Shannon Galpin, har arbetat i Afghanistan under de senaste 7 åren. Shannon Galpin cyklar för att utmana könsbarriärer och så småningom upptäckte hon damernas afghanska cykelteam under 2012. mountain2mountain

Säger att det är alltför lätt för oss i USA för att ta för givet den enkla friheten som kommer av att cykla och många av oss kan inte tänka sig att behöva möta den typen av risk varje gång vi går ut för att cykla. Men det är exakt den risken som förde Shannon till Afghanistan. Hon ville hitta ett sätt att stärka kvinnor och flickor i konfliktområden, och hennes fordon av förändring är cykeln.

Afghan cycles – trail 

Afghan Cycles” skall bli en dokumentär som berättar historien om de modiga kvinnor som vågar cykla i ett land som man inte tillåter att kvinnor skall cykla. Filmen visar hur kvinnor, uppfattas som offer, kan vara en katalysator för förändring i sina samhällen och hur cykeln är avgörande för att ge kvinnor och flickor. Director: Sarah Menzies, Producer: Shannon Galpin

Afghan Cycles” behöver stöd för att kunna göra klart sin film, stöd genom kickstarter.

Afghan women’s two-wheel revolution

Nahed Bekeran bor i Kabul. Hon har arbetat med ett projekt som genom FN för att undervisa kvinnor i Afghanistan om deras mänskliga rättigheter. En av grenarna i programmet är att förändra människors uppfattning om kvinnor som cyklar i staden Kabul. Hon har organiserat en cykelgrupp för kvinnor och de träffas en gång i veckan för att cykla i staden.

Afghanistan's national women's cycling team

Länkar till dokumentären “Afghan Cycles”

Documentary Film: Afghan Cycles

Afghan Cycles | Facebook

@AfghanCycles

1 kommentar:

  1. Good post. I'm dealing with some of these issues as well..

    SvaraRadera