29 juni 2012

Tour de France 2012

Vacchi & Adamson - inför Tour de France 2012 – Cykel

Den 99:e upplagan av Tour de France avgörs 30 juni – 22 juli. Loppet börjar med ett tre dagar långt gästspel i Belgien. Den inledande prologen körs på vårklassisk mark i Liège, varifrån även den första etappen startar. Väl i Frankrike fortsätter touren i Pas-de-Calais och Normandie innan den viker av mot sydöst, genom Champagnedistriktet ner mot Vosgeserna. Den franska gränsen passeras igen under den åttonde etappen, då cyklisterna via Jurabergen tar sig in i Schweiz för målgång i Porrentruy. Efter ett tempolopp och en vilodag är det dags att bestiga Alperna i två hårda bergsetapper. Därefter doppar cyklisterna som hastigast tårna i Medelhavet i den klassiska turistorten Cap D'Agdes, innan det är dags för ytterligare klättringar i Pyrenéerna. Den 21 juli körs ett tempolopp och dagen efter avslutas årets upplaga av Tour de France med den stora finalen – ett kortare linjelopp med slutdestination Paris.

Källa:http://www.letour.fr/2012/TDF/COURSE/us/le_parcours.html

Klart är att vi får se svenskarna Fredrik Kessiakoff (Astana) och Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM) i årets Tour de France. Thomas Löfkvist däremot kommer tyvärr inte till start. Vilka lag som är med och vilka som cyklar för de olika lagen kan du se på Teams and riders.

Tour de France produceras i HD och ses i allra bästa bildkvalitet på Eurosport HD. En genomgång etapp för etapp inför årets Tour de France publiceras på .

Tour de France 30 juni - 22 juli Kalender – CykelResultat

Lördag 30 juni
Prolog: Liège-Liège (6,4 km)
Fjolårets Tour de France inleddes för ovanlighetens skull med en linjeetapp. I år går man tillbaka till traditionen och låter en kort prolog utgöra "Le Grand départ". Detta tempolopp cyklas mitt i belgiska Liège, start och mål för den äldsta av vårklassikerna, "Liège-Bastogne-Liège". Flera långa raksträckor bäddar för att de mest kraftfulla och uthålliga cyklisterna blir framgångsrika inför den cykeltokiga belgiska publiken.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.15-18.00

Söndag 1 juli
Etapp 1: Liège – Seraing (198 km)
På den första etappen trampar cyklisterna ut från Liège för en lång linjeetapp i det sommarvackra Flandern. Målgången äger rum i Lièges grannstad Seraing, där en viss Miguel Indurain 1995 vann ett tempolopp på vägen mot sin femte raka Tour de France-seger. I år avslutas etappen efter en 2,5 kilometer lång brant stigning mitt i Seraing – upplagt snarare för så kallade "puncheurs" (explosiva cyklister som kör snabbt uppför kortare stigningar) än renodlade spurtspecialister.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Måndag 2 juli
Etapp 2: Vise – Tournai (207,5 km)
Den tredje och sista dagen i Belgien utgår klungan från gässens stad ("Cité de l'Oie"), Visé, som huserar Tour de France för allra första gången. Från Visé cyklar man rakt västerut mot gränsstaden Tournais. På vägen passeras Citadelle de Namur, en historisk plats med spår från en romersk försvarsanläggning. Dagens citadell uppfördes 1692. Det här är en lättåkt etapp som sannolikt kommer att avslutas med en stor klungspurt.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Tisdag 3 juli
Etapp 3: Orchies – Boulogne (197 km)
Den första etappen på fransk mark utgår från Orchies, skådeplats för en de märkligaste händelserna i loppets historia: 1982 var Orchies värd för ett lagtempo som aldrig fick en segrare – efter att blott tre lag hade kommit iväg avbröts loppet av strejkande fabriksarbetare som på franskt vis blockerade vägen. Etappen kördes på annan ort ett par dagar senare. Förutsatt att inget dylikt händer i år, kan loppets "puncheurs" briljera även på den här etappen, då cyklisterna under den andra halvan passerar fem kullar med en lutning på cirka tio procent. Etappen avslutas med en 700 meter lång stigning inne i Boulogne-sur-Mer – hamnstaden som den romerska kejsaren Claudius använde som språngbräda när de brittiska öarna erövrades.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Onsdag 4 juli
Etapp 4: Abbeville – Rouen (214,5 km)
Touren tar sig in i Normandie kustvägen, där hårda kantvindar från Atlanten kan ställa till problem för cyklisterna. Innan klungan vänder söderut passeras Dieppe för att sedan gå i mål i den normandiska huvudstaden Rouen, hemstad för femfaldiga segraren Jacues Anquetil som 1957 vann sin allra första Tour de France med 15 minuters marginal.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Torsdag 5 juli
Etapp 5: Rouen – Saint Quentin (196,5 km)
Klungan lämnar staden där Jeanne d'Arc mötte sitt öde 1431 och vänder österut in i Champagne-distriktet. Det här är av årets plattaste etapper, där de bästa sprintcyklisterna kommer att kräva hjälp av sina lagkamrater.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Fredag 6 juli
Etapp 6: Épernay – Metz (207,5 km)
Den sjätte etappen börjar i champagnedistriktets huvudstad Épernay, hem för märken som Moët-Chandon och Pol Roger. Utbrytningsförsök kan löna sig på den här etappen, som sträcker sig österut in i Lorraine och avslutas i poeten Paul Verlaines födelsestad Metz.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Lördag 7 juli
Etapp 7: Tomblaine – La Planche des Belles Filles (199 km)
Denna lättare bergsetapp presenterar två nya orter i tourens historia, Tomblaine och La Planche des Belles Filles. Klungan lämnar den lilla staden Tomblaine och beger sig mot den bergskedjan Vogeserna. Trakten är redan känd för de amatörer som har cyklat motionsloppet Trois Ballons, men den avslutande stigningen – 5,9 kilometer i 8,5 procents lutning – upp mot skidorten La Planche des Belles Filles kommer att bli en utmaning även för proffsen.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Söndag 8 juli
Etapp 8: Belfort – Porrentruy (157,5 km)
Ytterligare ett lättare bergspass, i alla fall på pappret. Men den förhållandevis korta sträckan genom Jurabergen lurar knappast någon hela sju stigningar av olika svårighetsnivåer väntar cyklisterna på vägen in i Schweiz. Etappen kommer sannolikt att avgöras uppför den sista stigningen, Col de la Croix, som väntar 20 kilometer före målgången i Porrentruy.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 13.00-17.30

Måndag 9 juli
Etapp 9: Arc-et-Senans – Besançon (41,5 km tempo)
Sista etappen före tourens första vilodag är ett tempolopp vid foten av Jurabergen. Cyklisterna startar i Arc-et-Senans, där Ludvig XV under 1770-talet lät anlägga en industriort för att maximera produktionen i traktens saltbruk. Målgång sker i Besançon som ingick i Tour de France första gången redan 1905. Senast ett tempolopp kördes här, 2004, hade Lance Armstrong den bästa tiden.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Tisdag 10 juli
Vilodag i Mâcon

Onsdag 11 juli
Etapp 10: Mâcon – Bellegarde-sur-Valserine (194,5 km)
Tourens första hårda bergsetapp erbjuder bergsspecialisterna goda möjligheter att ta igen förlorad tid. Klungan lämnar Mâcon och tar sikte på Jurabergens sydligaste del, där tre rejäla stigningar väntar, med Col du Grand Colombier – för första gången i tourens historia – som största utmaning.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Torsdag 12 juli
Etapp 11: Albertville – La Toussuire-Les Sybelles (148 km)
20 år efter att den klassiska vinterorten var värdstad för de olympiska spelen utgör Albertville startpunkten för en hård bergsetapp i Alperna. Fyra stigningar väntar cyklisterna: Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer, Col du Mollard och, till slut, målgången upp mot La Toussuire. En etapp som skiljer agnarna från vetet.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 13.00-17.45

Fredag 13 juli
Etapp 12: Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay Davezieux (226 km)
Årets längsta etapp börjar i Alperna för att sedan löpa västerut mot flackare landskap i Rhône-Alpes-regionen. Den här lättare bergsetappen börjar lika tufft som den förra slutade, med två tidiga stigningar uppför Col du Grand Cucheron och Col du Granier. Med det intagande Lauzière-massivet som fond kommer attacksugna utbrytare här att försöka splittra klungan för att kunna hålla spurtspecialisterna så långt som möjligt bakom sig inför etappens andra, betydligt mer flacka halva.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 11.00-17.15

Lördag 14 juli
Etapp 13: Saint Paul Trois Chateaux – Le Cap d'Agde (217 km)
Med Alperna i ryggen beger sig klungan idag söderut mot kusten och ett av fransmännens mest populära feriemål sommartid: Cap d'Agde. Men vägen dit blir inte nödvändigtvis någon semester för cyklisterna, då vinden kan vara lika oförutsägbar som kraftig vid den här delen av Medelhavskusten.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Söndag 15 juli
Etapp 14: Limoux – Foix (191 km)
Upp i bergen igen, fast denna gång är det Pyrenéerna som gäller. På den 14 etappen kommer bergsspecialisternas form att avslöjas på ett eller annat sätt. Tre tunga stigningar väntar, där lutningen på den sista – Mur de Péguère – på sina ställen närmar sig 14 procent. Senast en etapp avgjordes i Foix, 2008, var det Kurt-Asle Arvesen som rullade först över mållinjen och därmed blev den tredje normannen i tourens historia att vinna en etapp.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.30

Måndag 16 juli
Etapp 15: Samatan – Pau (158,5 km)
Den förhållandevis korta och platta etappen mellan Samatan och Pau är som gjord för sprintlagen att excellera. Samatan är i cykelsammanhang känt för att det var här Eddy Merxx 1975 vann sin allra sista etapp i Tour de France: nummer 34, ett rekord som fortfarande står sig. Pau är även födelseplatsen för en kung av nordligare breddgrader, Jean-Baptiste Bernadotte.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Tisdag 17 juli
Vilodag i Pau

Onsdag 18 juli
Etapp 17: Pau – Bagnères-de-Luchon (197 km)
Med bara fem etapper kvar väntar idag den kanske hårdaste bergsetappen. Fyra rejäla stigningar – två i kategori 1 och två i kategori HC ("Hors Catégorie" = utanför klassificering) – lär få vem som än bär den gula ledartröjan att frukta utvecklingen under de 197 kilometerna mellan Pau och Bagnères-de-Luchon. Col de Tourmalet utgör tourens högsta punkt med sina 2 115 meter över havet.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 11.00-17.45

Torsdag 19 juli
Etapp 17: Bagnères de Luchon – Peyragudes (143,5 km)
Ingen ro, ingen vila – årets sista bergsetapp bjuder inte på någon som helst horisontell åkning mellan starten och den röda flaggan i Peyragudes. Sammanlagt kommer cyklisterna att bestiga fem höjder, varav två i kategori 1 och en i kategori HC.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 12.45-17.45

Fredag 20 juli
Etapp 18: Blagnac – Brive la Gaillarde (222,5 km)
Med Pyrenéerna i ryggen siktar klungan idag för första gången spikrakt norrut – det är dags att närma sig Paris. Om den senaste veckan främst har tilltalat bergspecialisterna finns nu möjligheter för de andra att ta igen förlorad tid. Etappen är loppets näst längsta, och bjuder på några kuperade partier innan målgången i Brive la Gaillarde, som var ett starkt fäste för motståndsrörelsen under andra världskriget. Staden frigjorde sig helt på egen hand från tyskarna den 15 augusti 1944, något man var först med i det ockuperade Frankrike.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-16.45

Lördag 21 juli
Etapp 19: Bonneval – Chartres (53,5 km tempo)
Dagen före den stora finalen körs ett tempolopp mellan Bonneval och Chartres. Bonneval blir ett kärt återseende för cyklister som har kört höstklassikern Paris-Tours. Bradley Wiggins har även ett fint minne härifrån då han 2003 vann den första etappen – ett tempolopp – av Tour de L'Avenir.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-17.45

Söndag 22 juli
Etapp 20: Rambouillet – Paris Champs-Élysées (120 km)
Hela Paris stannar upp för en dag när den sista sträckan av Tour de France traditionsenligt avslutas på paradgatan Champs-Elysées, i år för den 38:e gången. Cyklisterna har drygt 335 mil i benen när de lämnar Rambouillet för den franska huvudstaden. Den sista etappen är också årets kortaste och kommer gå i ett makligt tempo med champagneskålande och gratulationer till slutsegraren, åtminstone till man kommer in på Champs-Elysées. Här kör man sedan nio rundor på en varvbana som passerar triumfbågen, Place de la Concorde, Tuilierierna och Louvren. Tempot höjs varv för varv, med många attacker, men oftast slutar den sista etappen i en stor klungspurt.
LIVE på Eurosport och Eurosport HD: 14.00-18.00
Alla tider med reservation för eventuella ändringar

Länkar:

http://www.letour.fr/2012/TDF/COURSE/us/le_parcours.html

http://www.cyclingfans.com/

http://www.eurosport.se/cykel/tour-de-france/

Nyrakade ben och svett - Anders Adamssom bloggar

Vacchis Blogg

MINIGUIDE TILL TOUR DE FRANCE 2012

http://www.cyclingtips.com.au/

http://www.cyclingnews.com/tour-de-france

http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/cycling/tour-de-france/#

http://www.cyclingweekly.co.uk/news/1/tour-de-france.html

http://www.tsn.ca/cycling/

http://www.sbs.com.au/cyclingcentral/

http://www.kessiakoff.com/

Astana har lagt upp flera snygga bilder på Kessiakoff på sin FB-sida. http://www.facebook.com/AstanaTeam/photos

Sydsvenskan: Bergens konung kröns här

Sveriges Radio: Kessiakoff: "Bara att köra offensivt"

svt.se - "Så ska tröjan försvaras i Pyrenéerna"

eurosport.se - Kessiakoff: "Jag kommer inte ge bort tröjan utan en kamp"

eurosport.se LIVE: Följ Kessiakoffs öden - 16:e etappen av Touren är igång

http://www.gustavlarsson.com/

http://tweetingpro.com/cycling/

http://www.strava.com/tour-de-france-segment-of-the-day

Google Play: Eurosport Player

Google Play: Eurosport.com

Google Play: TV 2 TdF

Google Play: Tour de France Tour Tracker

Google Play:  Tour de France 2012 by ŠKODA

Källa:http://www.eurosport.se/cykel/tour-de-france/, http://www.letour.fr/2012/TDF/COURSE/us/le_parcours.html, http://www.letour.fr/indexTDF_us.html

5 kommentarer:

 1. VIDEO: Här kraschar halva klungan - med 25 kilometer kvar
  http://video.eurosport.se/cykel/tour-de-france/2012/ny-krasch-halva-klungan_vid239459/video.shtml

  SvaraRadera
 2. Galen dag för Vacansoleil på Touren idag! Efter den stora kraschen med 25 km kvar kan vi konstatera: mycket skrapsår på många cyklister, Gustav är okej, Wouter Poels har brutit, Marco Marcato drog av kedjan i spurten och svenske mekanikern Klas har en lång natt framför sig...

  SvaraRadera
 3. Den brutala kraschen på Touren idag blev olycklig för Wout Poels (Vacansoleil). Han ligger nu på sjukhus med skador på njure, mälte, lungor samt tre brutna revben. Vi ska tillägga att han cyklade en dryg mil efter kraschen, innan han bokstavligen ramlade in i ambulansen.

  SvaraRadera
 4. Cyklisterna som bryter Tour de France: Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), Wout Poels (Vacansoleil), Maarten Wijnants (Rabobank), Imanol Erviti (Movistar), José Ivan Gutierrez (Movistar), Oscar Freire (Katusha), Hubert Dupont (AG2R), Mikel Astarloza (Euskaltel), Amets Txurruka (Euskaltel), Davide Viganó (Lampre) och Tom Danielson (Garmin-Sharp).

  SvaraRadera
 5. Hej,

  När jag letade efter poker och sport sidor så hittade jag er hemsida
  och nu undrar jag om ni skulle
  vara intresserade av att ta emot gästartiklar?
  henna.tirkkonen@omruk.co.uk

  SvaraRadera