8 sep. 2013

Marianne Berglund tog VM-guld 1983

Lördagen den 3 september 1983 fick Sverige sitt första damguld i cykel, genom den lilla norrländskan Marianne Berglund. Allt detta skedde i Altenrhein i Schweiz. Marianne hade gått sin egen väg detta år. Hon flyttade till sin pojvän i USA, vilket bl.a. resulterade i en seger i Tour of Texas och en topplacering i Coors Classic.

Marianne Berglund, född 1963, var en riktig taktiker och tillika en spurtraket av rang. Som sådan måste hon tillse att hon var med i den rätta utbrytningen och hade tillräckligt med krafter kvar till slutspurten. I 1983 år VM-lopp stämde allt. Hon kom med i den avgörande tätkvartetten och med iskall kyla lät hon sig inte förivras när hennes medkonkurrenter försökte stöta mot slutet av loppet.

Kvartetten bestod av Rebecca Twigg (2:a) USA, Maria Canins (3:a) Italien, Amanda Jones och så vår egen Marianne Berglund. Den urstarka Canins och Jones fick ta attackerna mot slutet och Marianne sparade sig till spurten. Detta visade sig vara rätt taktik och när Twigg ́s drog upp spurten ca. 150 från mål hakade Marianne på och passerade amerikanskan 60 meter från mål.

1983 World Road Cycling Championships Women's Road Race

Marianne Berglund Minnesvideo - Mästarnas mästare

Har även avtjänat dopingstraff i tre månader för användandet av efedrin. Medlet fick hon i sig efter att ha tagit ett medel mot mensproblem. "Det jag tog var ett naturpreparat som var speciellt för idrottsfolk. Jag hade inte gjort något alls när det gällde att medvetet ta något som höjde min prestation. Det var mitt livs värsta upplevelse. Sen var det också en tråkig upplevelse för att mina föräldrar och syskon fick lida väldigt mycket av det där."

Källa: iof1.idrottonline.se, survivor_in_life

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar