30 sep. 2013

Silver för Emma Johansson

Emma Johansson vann silver på linjeloppet i VM i Florens på lördagen. I den sista backen satte Marianne Vos in sin avgörande attack, och svenskan kunde inte följa.

Alla vet att Marianne Vos är tidernas bästa cyklist, många trodde att hon skulle avgöra i sista backen, och att Emma Johansson skulle vara den närmaste att kunna utmana.

Så blev det också. Men vilken spännande tävling det var innan det var avgjort.

På den hårda banan blev det snabbt stor selektion i klungan, och Johansson blev direkt helt isolerad. In på det sista varvet var 11 cyklister med i tätgruppen. Svenskan såg hela tiden stark ut och var kall. Hon gick enkelt med i varje farthöjning och drog inte en meter.

Framförallt de italienska åkarna var aktiva och attackerade, medan Anna van der Breggen gjorde ett stort jobb för Vos genom att täcka varje attack.

I den näst sista klättringen, den långa Fiesole, var det till en början avvaktande körning, men till slut var bara de allra starkaste kvar. Johansson, Vos, Rossella Ratto, Van der Breggen och Evelyn Stevens.

Det avgörande ögonblicket kom på den korta, branta backen på Via Salviati. När det stod mellan Vos och Johansson satte holländskan in en tung attack, och Johansson klarade inte att följa. Holländskan var först över krönet, och körde allt vad hon kunde utför mot mål.

Hon jagades av Johansson och Ratto. De samarbetade, men kunde inte komma ikapp. Och med en kilometer kvar gav de upp om guldet.

Istället blev det ett spel om silvret, som svenskan rutinerat vann. Hon kom in först på upploppet, och Ratto kunde aldrig komma förbi. De gick i mål 15 sekunder efter Vos.

Silver är Emma Johanssons bästa medalj i VM. Sedan tidigare har hon ett brons från Melbourne 2010.

Svenskan kommer att avsluta säsongen som etta på UCI-rankingen. VM-guldet får vänta.

Källa: eurosport.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar