8 maj 2014

Skall Malmö stå utan cykelkök? det finns inga pengar

Cykelköket i Malmö kan tvingas lägga ner till sommaren. Verksamheten som bygger på ideella krafter har både prisats och stått som förebild - men nu är projektpengarna slut.

Problemet? Det finns inga pengar.

I Malmö har verksamheten hållits igång tack vare ideella krafter och finansiering från allmänna arvsfonden. Men nu är pengarna slut och projektet måste läggas ner. Visst, det jobbas på att få till en lösning. Frågan har lyfts till politikerna men därefter har det varit tyst. Händer ingenting tvingas Cykelköket slå igen portarna den sista juli.

Den totalkostnaden för att driva cykelköket är 500 000 per år. Det handlar om lön för en delad tjänst, transporter när vi hämtar kasserade cyklar, verktyg som slits ut och olja, tvättmedel och andra förbrukningsartiklar.

Cykelköket i Malmö är Skandinaviens första cykelkök och är en förebild och mentor för liknande verksamheter i Göteborg, Riga, Oslo, Uppsala, Solna och ett gäng andra städer. Idén är enkel men briljant. Det är ett ställe där besökarna kan låna verktyg och få tips och råd om hur de ska serva och reparera sina cyklar själva. I Malmö har man också kunnat bygga ihop sin egen cykel av delar som plockats isär från uttjänta cyklar. Helt gratis, alla är välkomna.

Cykelköket Malmö from César A. Ortiz on Vimeo.

Hit kommer de som vill mecka sin cykel eller kanske bygga ihop en egen. En gång i veckan åker cykelköket och hämtar gamla övergivna cykelvrak från bland annat bostadsföreningar och polisen cyklar som sen plockas isär för att fungera som gratis reservdelar för de som behöver.

Malmöbor med en trasig cykel har under tre års tid kunnat komma och meka med sina cyklar i Cykelköket. Men i sommar kan det vara slutlagat, trots att verksamheten är populärare än någonsin.

Vi kan bara hoppas att sista ordet inte är sagt i den här historien. Vill du hålla dig uppdaterad eller bara läsa mer om Cykelköket i Malmö? Besök då deras hemsida.

Källa: cykelsmart.se, sverigesradio.se, facebook.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar