27 aug. 2013

Emma Johansson bäst i världen på UCI’s världsrankning

Emma Johansson, Orica-AIS, är nu bäst i världen. Det står klart efter att svenskan petat ned Marianne Vos från förstaplatsen på UCI’s världsrankningslista, en plats Marianne haft sedan 2007.

Marianne Vos, som segrade i damernas linjelopp i Vårgårda, har haft förstaplatsen på världsrankningen sedan 2007 men är nu alltså nedpetad av Emma Johansson som kom tvåa i samma lopp här om dagen.

Emma Johansson är en av dominanterna i cykelsporten. Denna säsong kan vara hennes bästa med slutsegrar i etapploppen Emakumeen Bira i Spanien och Thüringen Rundfahrt i Tyskland samt andra platsen på Route de France och tredje platsen senast i Lotto Belisol Belgium Tour.

Lägg därtill att hon inför finaltävlingen i världscupen i franska Plouay är tvåa totalt, en placering hon ser ut att hålla. I de sju deltävlingarna hittills har hon placeringsraden 3-2-3-4-2-3-2.

Hon har kört 52 tävlingar denna säsong och varit topp-tio 45 tävlingar. 38 gånger har hon varit på pallen varav 10 segrar.

Nu har hon för första gången i karriären gått upp i topp på världsrankingen och med en bra avslutning på året kan hon vara världsetta när säsongen är slut.

Hennes värsta konkurrent Marianne Vos är typ damernas Eddy Merckx, alltså fruktansvärt bra. Man kan säga att Emma är i samma sits som till exempel Gösta "Fåglum" Pettersson var under sin karriär. Med andra ord så är det en av de mest imponerande insatserna i hennes karriär och i svensk cykel.

Poängställningen topp tre just nu
Emma Johansson – 1211.75
Marianne Vos – 1181.25
Eleonora Van Dijk – 712

Se hela listan här.

Det är hög tid att plocka fram den blågula flaggan och börja längta till VM i Florens.

Vilka sänder cykel-VM i Florens. Sverige har ju en som är cyklist som är etta på världsrankningen?

Emma har just avslutat elittävlingen Lotto Belisol Belgium där hon hamnade på en andraplats i den andra etappen, samt tog hem andraplatsen i lagtempoloppet med sitt team Orica-AIS.

Lotto-Belisol-Belgium-Tour Etappe 2 from Motomediateam.be on Vimeo.

Källa: vårgårda.nu, Vacchis Blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar