7 juli 2012

Cykelcenter i Göteborg

Vid cykelfestivalen den 9 jun i Göteborg, presenterade Erik Hallberg och medlemmarna i arkitektkollektivet We are you; Linda Heiman & Per Kaatman ett Cykelcenter som syftar att främja cykling och föra samman olika cyklister i staden. Göteborg är en stad starkt domineras av bilar mer än andra stora svenska städer. Förslaget var att detta projekt skulle börjat vända detta och göra Göteborg till en "Bike City" med förebilder som Amsterdam och Köpenhamn.

I detta arbete med övergången från bilar till cyklar skulle den föreslagna cykelstadion fungera som en katalysator. För att bli en "Bike City" är uppfattningen om cyklar och cyklister bland stadens invånare avgörande.

Cyklister består av en massa människor, pendlare till idrottsutövare och engagerade idrottsmän. Det är också uppdelat genom vilken cykel man har valt. Pendlare umgås sällan med människor som blir smutsiga i skogen och BMX åkare har förmodligen aldrig haft chansen att fråga varför landsvägscyklister rakar benen. Det var därför detta förslag bildades.

Cyklister behöver en arena precis som all annan sport: fotboll, ishockey etc. Där stadion fungerar som den naturliga mötesplatsen för idrotten och dess utövare. Sport är nära kopplade till vardagliga beteende och livsstil.

Tanken var att införa cykelsport som synlig för helt nya åskådare. Men mest av allt, skulle det vara ett utmärkt sätt för en stad att manifestera sina ambitioner som en stad för cyklister, och säga att de bryr sig om cykling, i vår stad cyklisten är viktig och har en hög status.

En velodrom var tydligen det naturliga valet av byggnader. Man ville även inrymma gym, spinningsalar, omklädningsrum, cykelverkstad och mycket annat för att få en samlingsplats för alla cykelklubbar och motionärer i Göteborg. Själva byggnaden föreslås att ligga i Slottsskogen. Detta är också ett område där många olika typer av cyklister, cyklar i dag.  Här finns också en stark efterfrågan för cykellokaler som är skyddar mot regn i Göteborg. Förslaget upptar knappt någon mark i parken och lämnar fälten öppna för andra aktiviteter.

Källa:velodromen.tumblr.com, www.archdaily.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar