2 juni 2012

Det våras för cykeln på Röhsska Museet

Cykelsäsongen är igång på allvar och runtomkring i staden letas febrilt efter nycklar till igenrostade lås, pumpar plockas fram och telningarna får sina första tvåhjulingar. Men desto större anledning att cykling och cyklar syns i alla möjliga sammanhang – det är ju världens smartaste uppfinning.  På Röhsska Museet i Göteborg huserar nu sedan den 21 april utställningen – Det våras för cykeln.

Röhsska Museet har samlat på cyklar sedan 1995. På ett 18 meter långt podium kommer man att kunna se cyklar som Alta av designgruppen Norway says, cykeln Nishiki av Linus Lindgren och den svenska plastcykeln Itera.

Därtill har museet lånat in en hel del cyklar, såsom Björn Dahlströms Skeppshultcykel V och moderna, handbyggda cyklar. Till och med en handsmidd cykel från 1850-60 talet kommer att finnas med, tack vare ett lån från Göteborgs stadsmuseum.

I utställningen ingår dessutom aktuellt cykelmode och cykelaccessoarer, som ”den osynliga cykelhjälmen” Hövding, designad med airbagteknik av Anna Haupt och Terese Alstin, och cykelvänliga väskor från tyska Ortlieb,

Röhsska museet har valt att samarbeta med Trafikkontoret i Göteborg, som genomför en cykelkampanj under maj månad där man delar ut kartor över Göteborgs 470 kilometer cykelbana.

Röhsska Museet
DET VÅRAS FÖR CYKELN
21 april – tillsvidare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar