21 apr. 2012

Danmarks cykelambassadör Mikael Colville-Andersen

Copenhagen Cycle Chic och Copenhagenize är två av världens mest kända cykelbloggar. Båda grundades och drivs av samma man: Mikael Colville-Andersen.

En dag var Mikael Colville-Andersen som vanligt på väg till jobbet. Just den här morgonen var det något speciellt med ljuset från solen som sakta var på väg upp. Det var en särdeles vacker morgon, tyckte Mikael, och plockade därför fram kameran för att knäppa ett foto. Utan att tänka närmare på det fick han med ryggen på en cyklist som stod och väntade på grönt ljus framför honom. Senare på dagen publicerade han fotot på bildsajten Flickr.

Det inte Mikael visste den där dagen var att han med fotot hade påbörjat en global rörelse. Ett fenomen som fyra år senare kommer att ha engagerat tusentals och åter tusentals bloggare, journalister, modeintresserade och helt vanliga människor. Fotot var starten på Cycle Chic och Copenhagenize är två av världens mest kända cykelbloggar.

Så snart bilden låg uppe på nätet började folk skriva kommentarer. Inte för det vackra ljuset, utan för kvinnan som på bilden stod och väntade med sin cykel. ”Hon har ju kjol och boots!”, häpnade några. Men Mikael förstod inte det konstiga i det. Vanliga människor som cyklar med vanliga kläder – det är ju precis så det ser ut i Köpenhamn. Det är väl allt annat än märkvärdigt? Men ganska snart insåg han att detta ändå fascinerade människor. Så varför inte fortsätta på samma bana?

I dag är han inte ensam om att blogga om snygga cyklister. Cycle Chic har blivit ett globalt fenomen. En gigantisk rörelse. I dag finns bloggar som London Cycle Chic, Mexico cycle chic och Barcelona Cycle Chic och många fler. I Sverige har vi bloggen Malmö Lund Cycle Chic.

Copenhagen Cycle Chic var alltså den första av nu kanske hundratals Cycle Chic-bloggar. Bloggfenomenet bygger på idén att man visst kan vara snygg på cykel. Att fashion och cykling inte är antiteser. Tvärtom vad många tror. Men också att cykling är ett himla smidigt sätt att transportera sig på. Som Mikael själv har sagt: Köpenhamn är inte fullt av cyklister. Köpenhamn är fullt av människor som tar sig fram på bästa och smidigaste tänkbara sätt, vilket råkar vara just på cykel.

SlowTV Pedal power Mikael Colville Andersen Part 1 of 4

SlowTV Pedal power Mikael Colville Andersen Part 2 of 4

SlowTV Pedal power Mikael Colville Andersen Part 3 of 4

SlowTV Pedal power Mikael Colville Andersen Part 4 of 4

Copenhagens Climate-Friendly, Bike-Friendly Streets

1 kommentar:

  1. Jag håller inte med Mikael Colville-Andersen om allt, men han försöker att sälja cykling med positiva tankar.

    SvaraRadera