2 mars 2016

Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats

Nu har femton av Västsveriges kommuner börjat leta efter arbetsgivare som vill bli mer cykelvänliga. Tanken är att få fler att cykla, och att utse "Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats".

För att uppmuntra att fler arbetsplatser gör det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet och i tjänsten har Västra Götaland och Halland börjat med Cykelvänlig arbetsplats”.

Alla arbetsplatser i deltagande kommuner kan vara med. Arbetsplatser kan vara privata företag, kommunala/offentliga verksamheter, föreningar och organisationer.

Västra Götalandsregionen uppmuntra arbetsplatser att underlätta för sina cyklande medarbetare. Med utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats vill Västra Götalandsregionen öka cykelengagemanget hos företag och organisationer i Västra Götaland och Halland. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller finns tre nivåer, från en till tre stjärnor.

Kriterierna handlar bl.a. om bra möjligheter till dusch- och ombyte, säkra cykelparkeringar, finns en cykelpump och erbjuder en årlig aktivitet som syftar till att uppmuntra cykling o.s.v.

Alla som uppfyller kriterierna på den nivå man valt får utmärkelsen ”Cykelvänlig arbetsplats” tillsammans med ett diplom och en fin skylt att sätta upp i till exempel entrén. Arbetsplatsen behöver uppnå åtminstone en stjärna för att anses vara en “Cykelvänlig arbetsplats”.

Utöver detta är alla deltagare med i en tävling med chansen att bli Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats! Vinnaren utses bland en grupp finalister.

Finalisterna består av en arbetsplats från varje deltagande kommun och nomineras av projektledarna där. En jury utser sedan vinnaren. Juryns beslut kan ej överklagas.

Det går utmärkt att anmäla sig när som helst. Det viktiga är att man uppfyller de kriterier som krävs 20 augusti 2016.

På webbplatsen cykelvanligarbetsplats.se kan du anmäla din arbetsplats. Där kan du även hitta tips och råd för ditt cykelarbete.

Kommuner som deltar är:

Alingsås, Borås, Halmstad, Kungälv, Lidköping, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn, Mellerud, Mölndal, Trollhättan, Varberg, Vänersborg, Öckerö.

Tidigare har “Cykelvänlig arbetsplats” funnits i Göteborgs, men nu finns den alltså i femton av Västsveriges kommuner. Man kopierar alltså idén. Det tycker jag om, varför uppfinna hjulet igen.

Källa: news.cision.com, cykelvanligarbetsplats.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar