14 okt. 2012

SIFO-undersökning, Svenskarnas cykelvanor 2012

En färsk SIFO-undersökning, Svenskarnas cykelvanor 2012. Enligt SIFO-undersökningen så cyklar 40 procent av landets cyklister mer idag än för fem år sedan. 20 procent av befolkningen cyklar dagligen till jobb och skola.

Undersökningen, gjord på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling, visar också att kvinnor cyklar oftare än män. Intressant är också att allt fler svenskar motionscyklar, och vi väljer cykeln för att komma till jobbet snabbt och för hälsans skull. Göteborgare och Malmöbor cykelpendlar i högre utsträckning än Stockholmsbor.

SIFO har på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling har för första gången gjort en kartläggning av Sveriges status som cykelnation, och resultaten publiceras nu i Svenskarnas cykelvanor 2012.

– Vi har under några år vetat att cyklandet ökat, det syns såväl på försäljningen av cyklar som enskilda mätningar i storstäderna. Det har däremot saknats en pålitlig undersökning av våra cykelvanor. Men nu har vi äntligen svart på vitt hur många som cyklar, hur ofta man cyklar och varför man väljer cykeln, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling som gav SIFO i uppdrag att göra undersökningen.

Enligt Svenskarnas cykelvanor 2012 cyklar 38 procent av befolkningen mer än de gjorde för fem år sedan.

Svenskarnas cykelvanor 2012 visar också att så många som var femte svensk cyklar 4 dagar eller fler per vecka till jobb/skola/universitet under sommarhalvåret. Nästan en tredjedel, 30 procent, cyklar någon gång varje vecka.

Vintertid är siffran imponerande också – knappt 20 procent tar cykeln minst en dag i veckan, och var tionde svensk tar faktiskt cykeln till jobb/skola/universitet 4 dagar eller fler varje vecka.

Att cykeln som motionsredskap har exploderat i landet har inte minst arrangörerna av de två största cykelmotionsloppen Vätternrundan och CykelVasan märkt av på senare år. Detta bekräftas av Svenskans cykelvanor 2012, som visar att nära hälften av befolkningen använder cykeln för träning och motion minst tre dagar i veckan under sommarhalvåret.

SIFO-undersökning: Svenskarnas cykelvanor 2012

Bara drygt var tionde Stockholmare tar cykeln till jobbet flera gånger i veckan. Med det är Stockholm sämst bland landets större städer, i till exempel i Malmö tar knappt varan invånare cykeln till jobbet.

– Jag tycker det är fantastiska siffror, det är 150 000 stockholmare som cyklar varje dag det är en ökning med 90 procent på tio år, säger Klas Elm är ordförande för Svensk cykling som låtit göra SIFO undersökningen.

Enligt Klas Elm har Malmö satsat mycket pengar på bra cyklingen i kommunen och Stockholm ligger efter när det gäller satsningar på cykling.

Lyssna: ”Det är kamp om utrymmet i Stockholm”

Källa: http://www.cisionwire.se, P4 Stockholm

1 kommentar:

  1. Brukar låna hotellcykel när jag är i Sth o upplever det som att sjukt många cykelpendlare så skumt att Malmö o Gbg ligger före men det är väl helt enkelt utrymmet som är snålt tilltaget i Sth. (Störigt att Goggle+ sidan är default-länk om man är inloggad, kan man styra det?!)

    SvaraRadera