3 jan. 2016

Madrid satsar 40 miljoner euro på sin cykelplan

Madrid skall genomföra en stor cykelplan med 33 nya cykelvägar. Den nya cykelplanen skall genomföras till en kostnad på 40 miljoner euro och det nya cykelnätverket beräknas skall slutföras under 2016.

Cykeluthyrning BiciMad

Även Madrids cykeluthyrning BiciMad skall byggas ut till en ny zon, söder om centrum.

Madrids nya borgmästare Manuela Carmena

Cykelplanen genomförs av stadens nya borgmästare Manuela Carmena som valdes i juni, cykelplanen är en välkommen förändring för staden.

För närvarande görs mindre än en procent av alla stadens resor med cykel, medan föroreningsnivåerna har blivit så höga att Madrid har försökt att plana ut de värsta topparna, med bil begränsningar och även gratis kollektivtrafik.

Att cykla lättare kommer inte att vara det enda verktyget som krävs för att minska föroreningsnivåerna tillräckligt i Madrid, men det är fortfarande en viktig del av paketet.

Madrid har försökt att minska antalet bilar i trafiken ett tag. Sedan januari 2015 har Madrid förbjudit alla som inte har en garanterad parkeringsplats att köra in i en central del av staden.

ciclocarriles

Den föra borgmästaren Ana Botella genomförde det de kallar ciclocarriles, dvs man har märkt upp 70 km av körfälten och begränsat hastighetsgränsen 30 kilometer i timmen och tvingar motorfordon att samexistera med cyklar. För att cyklar inte skall dela utrymmet med fotgängare.

Det nya cykelnätet bör bli lite mer robust. Genom att ge cyklister en större känsla av säkerhet och göra cykelvägar över staden smidigare, bör göra mer för att locka invånarna tillbaka på två hjul.

Källa: elpais.com, citylab.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar