17 jan. 2013

Betongsuggor i cykelbanan för att stoppa trängselskattsmitare

Göteborg har precis infört trängselskatt, något som tydligen fått ett antal bilister att tycka att cykelvägar är perfekta smitvägar. För nu gäller det att hitta smitvägar förbi betalstationerna. Att cyklister och fotgängare stryker med här och där får man räkna med. 

Vad är lösningen, man sätter ut betongsuggor. Men de hindrar inte bara bilister – de är också livsfarliga för cyklister.

En tredjedel av alla trafikanter på sjukhus är cyklister, och orsaken att cyklisterna hamnar på sjukhus är i tre av fyra fall singel-cykel-olyckor. Anna Niska har studerat dessa olyckor, och tillsammans med vägunderhåll och drift, är fasta föremål på cykelbanan en vanlig orsak till skador. Det kan till exempel handla om så kallade betongsuggor.

Tunneln för fotgängare och cyklister under E6 mellan Karlfeldtsgatan i Jakobsdal och Sofierogatan vid Liseberg spärrades med betonggrisar redan i måndags sedan polisen larmats om att flera bilister använde gång- och cykelbanan som smitväg.

Gång- och cykelbanan vid Mossebergsskolan i Guldheden och GC-banan vid Glasmästaregatan i Krokslätt har också blockerats för biltrafik.

- Vi har beredskap för liknande avspärrningar om vi upptäcker fler sådana konstigheter, säger Anders Roth på trafikkontoret till GP.

De som kör bil på en cykelbana kan riskerar att fällas för vårdslöshet i trafik och bli av med körkortet, så sluta att köra bil på cykelbana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar